Отидете към основна версия

2 674 66

Ердоган: Киев заслужава членство в НАТО

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • украйна-
  • нато-
  • володимир зеленски

Държавният глава съобщава и че следващия месец Владимир Путин ще посети Турция, когато ще има възможност да се обсъдят тези въпроси

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Ердоган заяви по време на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, че Украйна заслужава правото да бъде член на НАТО.

"Украйна без съмнение заслужава членство в НАТО, завява президентът на Турция", цитиран от агенция "Анадолу".

Ердоган също така заяви, че Турция ще помогне на Украйна "да се изправи на крака".

Двамата президенти дадоха пресконференция в Истанбул в нощта на петък срещу събота след разговори. С това завършва обиколката на Зеленски в Източна Европа, като по-рано тази той беше в България, след което в Чехия и Словакия. Следващата седмица се очаква Зеленски да бъде и в Литва за срещата на върха на НАТО.

Ердоган заявява, че Турция подкрепя териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

От самото начало на конфликта ние демонстрирахме нашата солидарност с Украйна, предоставяйки помощ в много области - в политическата, икономическата сфера, в сферата на сигурността. Ние бяхме и страната, която положи най-интензивни усилия за прекратяване на войната по пътя на преговорите на основата на международното право, заяви президентът Ердоган.

Ердоган съобщава и че следващия месец господин Путин ще посети Турция, когато ще има възможност да се обсъдят тези въпроси.

Ердоган коментира и важността от продължаване на споразумението за зърнения коридор през Черно море. За една година са преведени 33 млн. тона продукти, а срокът на споразумението изтича на 17 юли. Сега е изключително важно да постигнем продължаване на споразумението, а Турция продължава да полага усилия в това направление, уверява Ердоган.

Турският президент дава заявка и че е важно тази инициатива да бъде продължена поне за два - три месеца. "Като цяло се стараем да обезпечим доставката на продукти за световния пазар за срок от 2 години", заявява Ердоган.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: