Отидете към основна версия

2 477 19

Кулеба към Германия: не повтаряйте грешката на Меркел

  • нато-
  • дмитро кулеба-
  • украйна-
  • германия-
  • ангела меркел-
  • владимир путин-
  • русия-
  • кремъл-
  • война-
  • членство в нато

Украинският външен министър Кулеба отново призова за покана за Украйна да се присъедини към НАТО

Снимка: БГНЕС/ EPA

Пред АРД украинският първи дипломат Дмитро Кулеба припомня, че на Украйна ѝ е било обещано присъединяване към Алианса още през 2008-а година. Оттогава насам обаче НАТО не е предприело почти нищо, за да се превърне членството в реалност. "Смятаме, че сега е най-добрият момент за взимането на решение за отправяне на покана – с разбирането, че присъединяването може да се осъществи само тогава, когато предпоставките го позволяват. Т.е. не говорим за незабавно присъединяване, важно е това да се отбележи", казва Кулеба пред германската медия.

Може ли да се говори за въвличане на НАТО във войната?

Украинският външен министър отхвърля опасенията, изразени от съюзници в НАТО като Германия и САЩ, че ако Украйна бъде поканена да се присъедини към Алианса, те ще се окажат въвлечени във война. "Смятаме, че поканата няма да въвлече във война никого. От политическа и от правна гледна точка поканата е политическо послание към Украйна за присъединяване към Алианса и би показала, че процесът е в ход. Член 5 от устава на Алианса би се задействал само в случай, че Украйна вече е официално негова членка – поради това присъединяване ще има само тогава, когато всеки има готовност за това – това са две различни неща", посочва Дмитро Кулеба пред АРД.

В същото време той отправя призив към германското правителство "да не повтаря грешките на федералната канцлерка Меркел от 2008-а година, която тогава се обяви ясно против интеграцията на Украйна в НАТО". Министърът акцентира върху последствията от тази позиция – още по-агресивно поведение на Русия, враждебност спрямо Запада и сегашното нападение срещу Украйна. "Всичко това се свързва със срещата на върха на НАТО от 2008-а година в Букурещ, когато страните не проявиха достатъчно смелост за това историческо решение, което би донесло сигурност на евроатлантическата зона", смята Кулеба.

Членство на Украйна в НАТО ще предотврати нови войни

На въпроса какви конкретни очаквания отправя към германския канцлер Олаф Шолц, украинският външен министър казва: "Членството на Украйна в НАТО е път към мира. Щом Украйна се присъедини към Алианса, повече войни в Европа няма да има – за това става дума. Тъй като Русия повече няма да дръзне да атакува Алианса. Вярно е, че членството в НАТО няма да спре сегашната война, но може да предотврати бъдещите войни в Европа. А и европейските политици нямат нищо да загубят, ако отправят поканата и отворят пътя за присъединяване на Украйна към НАТО".

Според Кулеба в момента Путин не е в състояние да реагира по някакъв по-съществен начин на подобна стъпка – тъй като има вътрешни проблеми, за които трябва да се грижи. Затова грешките от срещата на върха в Букурещ през 2008-а година не бива да се забравят и в бъдеще да се избягват такива стъпки, казва още Кулеба.

"Украйна не е бреме, Украйна е плюс"

Пред АРД украинският външен министър отбелязва, че и бъдещото членство на Украйна в ЕС е било предмет на големи дискусии, но в крайна сметка страната му е получила статут на кандидатка. Сега – според него – ситуацията с НАТО е сходна. "Защо постоянно се търсят алтернативни решения? Защо не можем просто да разработим цялостно решение на европейската архитектура за сигурност, което да включва и Украйна? Украйна не е бреме – Украйна е плюс. Тъй като без нашата армия източният фланг изобщо не би могъл да бъде защитен", казва Дмитро Кулеба.

Украинският външен министър е убеден, че отношението към въпроса трябва да бъде рационално, а не мотивирано от страх, стари стратегии и концепции. Кулеба смята, че що се отнася до гаранциите за сигурност, важи следното: "Президентът Байдън и канцлерът Шолц казаха, че Украйна заслужава гаранции за сигурност, за да се защити срещу руската агресия – с разбирането, че тези гаранции ще важат до момента, в който Украйна се присъедини към НАТО. Поради това на гаранциите не бива да се гледа като на алтернативи на членството, а като на нещо, което ще запълни вакуума между сега и момента, в който Украйна ще стане член на Алианса".

Поставете оценка:
Оценка 3 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: