Отидете към основна версия

27 786 170

Украйна ликвидира още един високопоставен руски военен! Кой е генерал-лейтенант Олег Цоков

  • олег цоков-
  • украйна-
  • русия-
  • генерал

Украинските военачалници неведнъж са казвали, че украинските сили провеждат кампания за ликвидиране на логистиката и командването на руските сили в рамките на своята контраофанзива, посочва УНИАН

Снимка: УНИАН

Ликвидираният вчера от украинската армия в Запорожска област заместник-командващ на войските на руския Южен военен окръг генерал-лейтенант Олег Цоков лично е ръководил руските войски, а неговата група войски е отговаряла за отразяването на контраофанзивата на украинската армия в сектора от населеното място Пологи до Каховската ВЕЦ, предаде агенция УНИАН, цитирана от БТА.

Информацията за ликвидирането на генерала в района на Бердянск, Запорожска област, се появи вчера в съобщение на украински източници. По-късно редица руски медии потвърдиха гибелта на Цоков, като съобщиха, че сградата, в която се е намирал, е била ударена от ракета "Сторм шадоу" ("Буреносна сянка"). В социалните мрежи се появиха съобщения, че генералът е загинал след удар по местен хотел, служещ за команден пункт на 58-а общовойскова армия в Бердянск.

В края на септември 2022 г. Цоков е бил ранен по време на украински удар срещу Сватово, Луганска област, докато е командвал 114-та мотострелкова дивизия на 20-а общовойскова армия на Западния военен окръг. Свързан с Кремъл блогър съобщи, че местните жители са знаели за пристигането на генерала, и отбеляза, че украинските сили систематично са нанасяли удари по окупираната от Русия инфраструктура в Запорожска и Херсонска област, в частност по почивните бази, които руските сили използват за щабове и командни пунктове.

Присъствието на Цоков в посочения команден пункт на 58-ма общовойскова армия предполага, че той лично е ръководил армията, отговорна за отразяване на украинската контраофанзива в ключови сектори на фронта в Запорожска област от населеното място Пологи, на 90 км югоизточно от град Запорожие, до Каховската ВЕЦ.

Украинските военачалници неведнъж са казвали, че украинските сили провеждат кампания за ликвидиране на логистиката и командването на руските сили в рамките на своята контраофанзива, посочва УНИАН.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 160 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: