Отидете към основна версия

2 309 19

Предупреждение към Пекин! Самолет на военноморските сили на САЩ прелетя над Тайванския проток след китайски бойни учения

  • тайван-
  • китай-
  • тайвански проток-
  • пентагон

Седми флот на ВМС на САЩ съобщи, че патрулният самолет Пи-8Ей "Посейдон", който се използва и за борба срещу подводници, е прелетял над протока в международно въздушно пространство

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Патрулен самолет на военноморските сили на САЩ е прелетял над Тайванския проток днес, след като през предните два дни Китай проведе военни учение южно от острова, който смята за китайска територия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Китай изразява раздразнение от военни мисии на САЩ в тесния проток, над който претендира, че "има суверенитет, суверенни права и юрисдикция". Тайван и САЩ обаче настояват, че Тайванският проток се намира в международни води.

Седми флот на ВМС на САЩ съобщи, че патрулният самолет Пи-8Ей "Посейдон" (P-8A Poseidon), който се използва и за борба срещу подводници, е прелетял над протока в международно въздушно пространство.

Тайванското министерство на отбраната каза, че самолетът е следвал средната линия в протока в южна посока.

Средната линия обикновено служи като неофициална разделителна линия между Тайван и Китай. От август миналата година, когато Китай проведе широкомащабни военни учения близо до острова, обаче негови военни самолети често я прекосяват, въпреки че обикновено бързо се връщат обратно, посочва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.

Свързани новини