Last news in Fakti

20 Юли, 2023 13:58 2 216 12

В неизвестност! Къде изчезна външният министър на Китай?

  • цин ган-
  • китай-
  • тайван-
  • си дзинпин

Дни преди конференцията на външните министри този месец Пекин уведоми домакина Индонезия, че ще смени представителя си поради "непредвидени обстоятелства"

В неизвестност! Къде изчезна външният министър на Китай? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дни преди конференцията на външните министри този месец Китай уведоми домакина Индонезия, че ще смени представителя си поради "непредвидени обстоятелства". Това предизвика смут в Джакарта заради необходимата промяна на размера на традиционния подарък за присъстващите - риза, съобщава "Ройтерс".

Цветната горна дреха от батик трябваше да получи китайският външен министър Цин Ган, който не е виждан от близо месец и ще пропусне поне още една важна среща - тази в Южна Африка следващата седмица.

Правителството твърди, че Цин временно се е оттеглил по неуточнени здравословни причини. Съобщения, свалени от официалните стенограми и непубликувани в държавните медии, обаче породиха спекулации в страната, която е известна с липсата на прозрачност относно личния живот на своите лидери.

Информационният вакуум задълбочи опасенията сред някои дипломати и наблюдатели относно тайното вземане на решения от Китай в момент, в който страната се стреми да се свърже отново със света след години на изолация, предизвикана от COVID-19.

"Изчезването на Цин наистина създава много несигурност и объркване относно последователността, стабилността и надеждността на вземането на решения от Пекин", заяви Юн Сун, директор на китайската програма в центъра "Стимсън" във Вашингтон.

"Ако заместник-лидер на национално ниво може просто да изчезне без много обяснения, на хората им е трудно да се доверят и да разчитат на всеки китайски лидер или длъжностно лице и на техните позиции".

На въпрос на ежедневната пресконференция на външното министерство днес относно състоянието на Цин и кога ще се върне към задълженията си, говорителят Мао Нин отвърна лаконично: "Нямам информация по този въпрос".

Вчера Китай съобщи, че Ван И - по-слабият и по-нисък предшественик на Цин, който в крайна сметка облече набързо прекроената риза в Джакарта - ще представлява Китай и на срещата на БРИКС в Йоханесбург на 24-25 юли.

Освен отсъствието му в Джакарта, изчезването на Цин от дипломатическата сцена повдига въпроси и относно графика за други ангажименти.

Великобритания не успя да насрочи дата за посещението на външния си министър в Китай, планирано за този месец, за което се смята, че е от критично значение за стабилизиране на колебливите двустранни отношения, разкриха източници, запознати с планирането.

Посещението на топ дипломата на Европейския съюз Жозеп Борел, отложено в последния момент по-рано този месец, пък ще се осъществи не по-рано от есента.

Не е ясно дали дори тогава Борел ще се срещне с Цин, както първоначално беше планирано.

Продължителното отсъствие ще "обърка други страни, които искат да изградят канали за комуникация с Китай", предупреди Уен-Ти Сун, политолог от Австралийския национален университет.

"Предсказуемостта и прозрачността са от съществено значение за регулиране на диалога и за изграждане на доверие, като и двете са ключови елементи за устойчиво сътрудничество".

Изгряваща звезда

Цин е смятан за изгряваща звезда в политическия небосклон на Китай. Бившият помощник на президента Си Дзинпин беше назначен за външен министър през декември, след като по-малко от две години бе посланик в Съединените щати.

Откакто зае поста министър на външните работи, той изигра важна роля в управлението на нестабилните отношения между САЩ и Китай, като се срещна с държавния секретар Антъни Блинкън в Пекин през юни, което беше първото посещение в Китай на американски първи дипломат от пет години насам.

Последният му публичен ангажимент беше среща с гостуващи официални лица от Русия, Шри Ланка и Виетнам на 25 юни.

След това изчезна.

Освен краткия коментар за здравето му на 11 юли, неговото министерство не даде допълнителна информация по въпроса.

Коментарите за статии, свързани с Цин, споделени в приложението за съобщения WeChat, са деактивирани, а в държавните медии министърът не е споменаван наскоро.

Интерес обаче не липсва.

Търсенията за "Цин Ган" в търсачката Baidu са се увеличили 28 пъти през последната седмица, достигайки над 380 000 на ден.

Отсъствието на Цин е широко обсъждано и сред дипломатическата общност, като според някои това е още един пример за липсата на прозрачност в Китай.

На фона на широк натиск за националната сигурност в Китай през последните месеци, достъпът до информация, като академични издания, корпоративни регистри и икономически показатели, беше ограничен, което разтревожи чуждестранни правителства и инвеститори.

Някои дипломати дори започнаха да спекулират кой може да замени Цин, като едно от спряганите имена е Ма Джаосю.

59-годишният Ма, който е получил магистърска степен от Лондонското училище по икономика и е бил посланик в ООН, не се слави като груб дипломат - "воин вълк", като Цин и Ван.

Засега няма признаци скоро да има яснота по въпроса.

Вчера наследникът на Цин като посланик в Съединените щати - Сие Фън, беше попитан за местонахождението на Цин от модератор на конференцията по сигурността в Аспен.

"Говорителят на външното министерство информира медиите за това. Благодаря ви за вниманието", отвърна той, след което се подсмихна заедно с публиката.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горд Българин 🇧🇬

    16 6 Отговор
    Китайците се готвят да бият американският лешояд, който носи толкова болка и страдание из света

    Коментиран от #3, #5, #6

  • 2 Българин

    12 1 Отговор
    Ще се появи споко...
    Ако нашите министри са там ще изчезват един по един...там корупция кражби се намазва със смърт
  • 3 Роки

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Горд Българин 🇧🇬":

    Те не носят ли болка и страдание. По времето на Мао Цедун са избити милиони китайци.
  • 4 Я го знам ...

    6 1 Отговор
    Путин го държи като заложник.
  • 5 Любопитен

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Горд Българин 🇧🇬":

    С какво си горд? С невежеството ли?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Стана журналист

    6 0 Отговор
    в Бесарабски фронт
  • 8 Хмм

    1 0 Отговор
    Ял е нещо от пазара в Ухан. Там е страшна работа, бактериен коктейл.
  • 9 Отговор

    2 0 Отговор
    във на майка ви пу.тката. Това ми било "вестник" - чиста тоалетна хартия си е !
  • 10 Ммм дааа

    2 0 Отговор
    от този момент и аз започвам да се чудя къде е, солидарно с вас. Сигурно е някъде навънка - нали е външен министър.
  • 11 Тайна квартира

    1 0 Отговор
    Покрай изчезването на китайския външен министър да попитам: Какво стана с Ненужни (Залужни) и Будаланов (Буданов)? За един приятел питам.

    Коментиран от #12

  • 12 Ехо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тайна квартира":

    Не знам
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания