Отидете към основна версия

5 526 90

Южна Африка потвърди голямата новина: Путин отива на срещата на БРИКС! Не се знае ще го арестуват ли

  • хага-
  • южна африка-
  • брикс-
  • русия-
  • владимир путин-
  • сирил рамапоса

Всичко ще бъде лице в лице, очи в очи, каза президентът на Южна Африка

Снимка: БГНЕС/ EPA

Предстоящата среща на върха на БРИКС в Южна Африка ще се проведе в присъствен формат и в нея ще вземат участие президентите на всичките пет страни членки на организацията, каза президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса, предаде ТАСС, съобщи БТА. Това означава, че руският президент също трябва да е там.

"Имаше слухове, че срещата на върха ще се проведе онлайн – няма да е така", цитира думите му южноафриканската радиостанция "Айуитнес нюз". "Всичко ще бъде лице в лице, очи в очи. Ще присъстват няколко държавни глави. Важното е, че на форума ще присъстват ръководителите на петте страни членки на БРИКС".

Рамапоса направи това изявление по време на заседание на Бизнес съвета на БРИКС в Сандтън, Йоханесбург, на фона на спекулациите дали руският президент Владимир Путин ще присъства или не на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, посочва радиостанцията. След като Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за ареста му, се появиха спекулации, че срещата може да бъде виртуална. Очаква се на срещата на върха да присъстват най-малко 22 държавни глави.

На 11 юли говорителят на руския лидер Дмитрий Песков заяви, че Кремъл все още не е взел решение дали Путин ще присъства лично на срещата на върха на БРИКС, или ще участва в друг формат.

На 17 март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин и руския омбудсман по правата на детето Мария Лвова-Белова по обвинения в "незаконна депортация" на украински деца. Коментирайки това решение, Песков заяви, че Москва не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд. На свой ред говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, позовавайки се на информацията, получена от Хага, заяви, че решенията на МНС нямат никакво значение за Русия и че евентуалните заповеди за арест са юридически невалидни.

В състава на БРИКС влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Срещата на върха ще се проведе в Йоханесбург от 22 до 24 август.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 28 гласа.

Свързани новини