Отидете към основна версия

1 131 17

Битката за Белия дом! Републиканските кандидати ще говорят пред евангелисти в Айова, Тръмп пропуска

  • рон десантис-
  • джо байдън-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия-
  • доналд тръмп

Рон Десантис, който според националните проучвания има най-реалистични шансове да се противопостави на Тръмп, разчита на победа в Айова, за да даде тласък на кампанията си и да забави темпото на водещия кандидат

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Претендентите за кандидатпрезидентската номинация на Републиканската партия в САЩ ще говорят днес на митинг на социални консерватори в щата Айова, но събитието ще бъде най-забележително заради този от тях, който няма да присъства там: Доналд Тръмп, водещият участник в надпреварата, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Отсъствието на Тръмп предизвика недоволството на организаторите на форума – християнската група "Семеен лидер", които твърдят, че бившият президент изпуска възможността да се обърне към евангелистите в Айова, които са ключов електорат на републиканците.

На 15 януари в Айова ще се проведе първото състезание за номинация на републиканците, когато гласоподавателите ще изразят своите предпочитания за кандидат, който да се изправи срещу президента демократ Джо Байдън през ноември 2024 г. През последните години в щата са печелили кандидати, които са получавали голяма подкрепа от евангелистите.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис, бившият вицепрезидент Майк Пенс, бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли и американският сенатор Тим Скот ще бъдат сред кандидатите, които ще се явят на форума, модериран от бившия водещ на Фокс нюз Тъкър Карлсън. От кампанията на Тръмп съобщиха, че в графика му има съвпадение на ангажименти.

Десантис, който според националните проучвания има най-реалистични шансове да се противопостави на Тръмп, разчита на победа в Айова, за да даде тласък на кампанията си и да забави темпото на водещия кандидат.

С преднина от около 30 процентни пункта в националните проучвания, Тръмп изглежда иска да се ангажира с избирателите в Айова при свои собствени условия. След като беше разкритикуван за пропускането на евангелисткото събитие, кампанията му обяви, че той ще посети Айова за следващата седмица.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини