Отидете към основна версия

1 255 7

Гърция под блокада! Служители стачкуват за по-високи заплати

  • гърция-
  • атина-
  • стачка

Според профсъюзите законопроектът с предложение за повишаване на заплатите за първи път от 14 години насам с 40-50 евро месечно е подигравка

Снимка: Shutterstock

Държавните служители в цяла Гърция днес проведоха работна стачка с искания за по-високи заплати, след като 14 години подред повишение за тях не е имало, а законопроект предлага увеличение с 40-50 евро месечно, беше съобщено на сайта на профсъюза им АДЕДИ (adedy.gr), информира БТА.

Стачкуващите се събраха на протестно шествие пред министерството на финансите в Атина. Поради това прекъснаха работата си от началото на работното време до 11:00 тази сутрин.

Според профсъюза законопроектът с предложение за „повишаване на заплатите за първи път от 14 години насам с 40-50 евро месечно“ е „подигравка“.

Исканията на протестиращите включват незабавно увеличение на заплатите на държавните служители с поне 10 процента, възстановяване на тринадесетата и четиринадесетата заплата, необлагаем праг на стойност 12 000 евро, повишение на добавката при нездравословни и небезопасни условия на труд, отмяна на двупроцентния данък за солидарност за борба с безработицата, единна скала на заплатите с реално увеличение на работещите в публичния сектор чрез колективен трудов договор без заплатата да е обвързана с атестация.

Вестник „Катимерини“ пояснява, че плановете на министерството на икономиката са за повишение на заплатите на 663 000 държавни служители, както и на някои надбавки и обезщетения, като например семейните надбавки и надбавката за специални условия на труд. Средната годишна финансова полза за всеки държавен служител при горепосочените увеличения възлиза на допълнителни 1292 евро бруто или 800 евро нето.

В изявление на сайта на АДЕДИ беше обявено, че отново ще се организира протест, когато законопроектът бъде внесен за обсъждане и гласуване в парламента.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: