Отидете към основна версия

765 3

Камбоджа избира парламент, управляващите са сигурни фаворити

  • камбоджа-
  • избори-
  • парламент-
  • хун сен-
  • премиер

Настоящият премиер Хун Сен е най-дългоуправляващият лидер в Азия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гражданите на Камбоджа днес ще отидат до урните, за да гласуват за парламент, като настоящият премиер Хун Сен и неговата Камбоджанска народна партия (КНП) са сигурни фаворити, тъй като опозицията е подложена на натиск, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Хун Сен е най-дългоуправляващият лидер в Азия и през последните 38 години той постоянно укрепва властта си чрез репресивни тактики. Но 70-годишният премиер намекна, че ще през предстоящия петгодишен мандат ще предаде поста на най-големия си син Хун Манет. Това може да стане още през първия месец след изборите, отбелязва АП.

Хун Манет, който е на 46 г., има бакалавърска степен от американската военна академия "Уест Пойнт“, магистърска степен от Нюйоркския университет и докторска степен от Бристолския университет във Великобритания. Понастоящем той е заместник-главнокомандващ на камбоджанската армия.

Въпреки западното му образование обаче наблюдателите не очакват незабавни промени в политиката на баща му, който през последните години постоянно се стремеше да приближи Камбоджа към Китай.

"Не мисля, че някой очаква Хун Сен някак си да изчезне, след като Хун Манет стане министър-председател", каза Астрид Норен-Нилсон, експерт по Камбоджа в университета в Лунд, Швеция. "Предполагам, че те ще работят в тясно сътрудничество и не смятам, че има голяма разлика в политическите им възгледи, включително и по отношение на външните работи", допълни тя.

Националната избирателна комисия не допусна до участие в изборите "Кендъллайт" – единствената опозиционна партия, способна да отправи силно предизвикателство към КНП.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини