Отидете към основна версия

5 132 156

Путин подписа! Цифровата рубла влиза в употреба

  • русия-
  • рубла-
  • цифрова рубла-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • елвира набиулина

Цифровата рубла ще се използва като средство за плащания и преводи, не е предвидена възможност за откриване на депозит или получаване на заем в дигитални рубли

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин подписа закон за въвеждането на цифровата рубла и създаването на подходяща електронна платформа. Това предаде агенция ТАСС.

Това е допълнителна форма на руската национална валута, която ще бъде емитирана заедно със съществуващите форми на пари. Така руската рубла вече ще има три форми: парична, безналична и цифрова.

Вече ще бъде възможно да се извършват транзакции с новия паричен формат, като се използва платформата за цифрова рубла - специална информационна система, чийто оператор, съгласно закона, е Банката на Русия.

Цифровата рубла ще се използва като средство за плащания и преводи. Не е предвидена възможност за откриване на депозит или получаване на заем в дигитални рубли.

Законът също така установява забрана за използване на фразата "платформа за цифрова рубла" и производни думи и изрази в рекламата за всички лица, които не са оператори или участници в платформата за цифрова рубла.

Освен това закона предвижда възможност за завещаване на права върху цифрови рубли, включително чрез завещателни разпореждания. Процедурата за издаване на такива поръчки се определя от правителството на Руската федерация в съгласие с Банката на Русия. В допълнение на това на наследниците се дава възможност да получат цифрови рубли от сметката на завещателя, за да организират погребението му. Ако има цифрови рубли по сметката на завещателя, Централната банка ще бъде длъжна по нареждане на нотариус да ги предостави на наследника за заплащане на съответните разходи.

Очаква се законът да влезе в сила от 1 август.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания