Отидете към основна версия

7 043 201

Украинската армия извършва мащабно настъпление на юг

  • контраофанзива-
  • украйна-
  • запорожка област-
  • крим-
  • володимир зеленски-
  • русия-
  • сащ-
  • война

Руски официални лица също твърдят, че Украйна извършва мащабни действия

Снимка: Facebook, Володимир Зеленський

Въоръжените сили на Украйна предприеха сериозно настъпление в южната част на страната. Операцията срещу нашествениците набира скорост. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди новината. Той заяви, че украинските войски са постигнали „много добри резултати“ на фронта, и обеща скоро да съобщи подробности за успехите им. „Нашите момчета постигнаха много добри резултати на фронта. Очаквайте подробности“, каза той във вечерното си видеообръщение.

Руските официални лица също твърдят, че Украйна извършва значителни действия. Анализаторите на ISW добавиха, че „украинските войски са започнали значителна механизирана контраофанзива“ и „изглежда, че са пробили някои предварително подготвени руски отбранителни позиции“. Руските източници обаче направиха много различни твърдения за мащаба на атаката.

В същото време представител на украинското посолство, който пожела да остане анонимен, предупреди да не се разглежда каквато и да е част от контранастъплението като решаваща битка. Той описва войната като дълга поредица от операции на различни места по фронтовите линии.

Украинските войски, разположени по протежение на южния фронт като част от контранастъплението, казват, че стабилно изтласкват руските войски назад, но описват напредъка си като "стъпка по стъпка", а не като блицкриг, пише The New York Times. Вестникът твърди, че основното направление на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна е Запорожка област. Целта на украинската армия е да пресече сухопътния коридор, свързващ окупираните от Русия региони в Южна Украйна с анексирания Крим.

"През цялото време сме казвали, че ще бъде трудна битка, ще бъде дълга битка и ще има предизвикателства, успехи и неуспехи. Украйна е добре подготвена и добре обучена да успее“, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пред репортери в четвъртък на пресконференция.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 116 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: