Отидете към основна версия

1 682 68

Банкери: Киев има много добри перспективи за членство в ЕС

  • европейска инвестиционна банка-
  • вернер хойер-
  • украйна-
  • европейски съюз-
  • володимир зеленски

По думите на Вернер Хойер селското стопанство на Украйна е от световно значение, а военната ѝ промишленост има традиции още от времето на Съветския съюз

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна е икономически конкурентоспособна и с добра перспектива да стане член на ЕС, заяви президентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер, цитиран от ДПА, информира БТА.

"Това е една страна, която лесно може да ни настигне", каза Хойер пред в. "Аугсбургер алгемайне". "В сферата на дигитализацията украинците са на светлинни години пред повечето страни от Централна Европа, включително Германия".

По думите на Хойер селското стопанство на Украйна е от световно значение, а военната ѝ промишленост има традиции още от времето на Съветския съюз.

Страната обаче има и сериозни проблеми, призна президентът на ЕИБ. "Не съм наивен. Корупцията е ендемична и дълбока и затова трябва да бъдем нащрек".

ЕИБ участва в проекти за финансиране на критична инфраструктура в Украйна, но това е рисково във време на война. "Нерядко болницата, която финансираме, бива атакувана", казва Хойер. "Красивият мост, който финансирахме, беше унищожен от самите украинци, тъй като руските танкове бяха от другата страна на реката".

Въпреки това той призова възстановяването да не се бави, тъй като "колкото по-късно започнем, толкова по-висока ще бъде цената".

Страните членки от ЕС обещаха 400 милиона евро за нов фонд на ЕИБ за възстановяването на Украйна, припомня ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: