Отидете към основна версия

1 357 9

Бенямин Нетаняху заплаши: Всяка намеса на Върховния съд в съдебната реформа крие опасност за Израел

  • израел-
  • ликуд-
  • бенямин нетаняху-
  • яир лапид

Премиерът на Израел не уточни дали правителството му ще се подчини на решението на съда в случай че израелският Върховен съд реши да отмени спорния законов текст

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди в интервю за Си Ен Ен, че Израел ще навлезе в „непознати води“, ако Върховният съд предприеме стъпката да отмени новия закон, отнемащ правото на върховните съдии да блокират правителствени решения, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Става дума за ситуация или възможна ситуация, която, ако трябва да го обясня с американски понятия, би изглеждала все едно Върховният съд на САЩ да вземе някоя от поправките в американската конституция и да я отмени“, каза Нетаняху. „Надявам се да не стигаме дотам.“

Премиерът не уточни дали правителството му ще се подчини на решението на съда в случай че израелският Върховен съд реши да отмени спорния законов текст.

Дясното религиозно правителство на Израел обвинява съдебната власт, че оказва прекалено голямо влияние върху политическите решения и затова иска да отслаби правомощията на съда. Законът, приет като част от предложената от Нетаняху съдебна реформа, отнема правото на върховните съдии да отменят решения на правителството или на отделни министри на основание, че „са юридически необосновани“.

Израел няма конституция, а се управлява въз основа на сбор от основни закони, които имат върховна юридическа сила. Премахването на така наречения стандарт за юридическа обоснованост на практика представлява поправка на един от тези основни закони.

В израелската история няма случай подобен закон да е бил отменян от Върховния съд. Ако съдът се противопостави на прокарания от правителството нормативен акт, може да се стигне до конституционна криза, защото границите между правомощията на отделните власти вече няма да бъдат точно определени.

В друго интервю, този път за „Ей Би Си Нюз“, премиерът заяви, че приетата тази седмица законодателна поправка е дребна корекция в един „активистки“ съд.

Той стигна и по-далеч, и нарече изказваните от противниците на закона безпокойства „глупави“.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини