Last news in Fakti

2 Август, 2023 14:02 1 493 12

Ценна суровина! Израел ще увеличи износа си на природен газ

  • израел-
  • газ-
  • газпром-
  • северен поток-
  • втечнен газ

Темата се дискутира от години, но беше подновена миналия месец след предупреждения, че износът е твърде голям и застрашава енергийната сигурност

Ценна суровина! Израел ще увеличи износа си на природен газ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

По-голямата част от добива на природен газ в Израел трябва да се изнася, заяви министърът на енергетиката, цитиран от Ройтерс, съобщава БТА. Думите му идват в момент, когато започва разработването на нови находища и същевременно се засилва дебатът дали добитият газ да не остава за домашна употреба.

През последните 15 години край бреговете на Израел бяха открити големи запаси от природен газ, но властите на страната поставиха ограничения върху обемите за износ. Темата се дискутира от години, но беше подновена миналия месец след предупреждения, че износът е твърде голям и застрашава енергийната сигурност.

През 2022 г. енергийните компании в Израел произведоха 21,29 милиарда куб. метра природен газ, като едва 9,21 милиарда от тях бяха изнесени, основно за Египет и Йордания.

Сега Израел е на енергиен кръстопът, посочва Ройтерс. Страната иска да увеличи добивите в близките години и да се свърже с нови пазари, най-вече с Европа, която така ще диверсифицира доставките си.

Енергийното министерство през юли проведе търгове за разработката на четири нови зони, в които се включиха девет компании. Пет от тях са нови за израелския пазар. Но без достъп до нови пазари и като се има предвид ограничените възможности за продажби в самия Израел, компаниите ще се въздържат от големи инвестиции, за да увеличат производството.

"Възможността ни да изнасяме газ по един контролиран начин е голямо дипломатическо оръжие, което засилва позицията на Израел в региона, а и в света", заяви енергийният министър Израел Кац по време на посещение на газова платформа в полето Левиатан, най-голямото в страната.

Участващите в проекта партньори от "Шеврон" (Chevron) и израелските "НюМед енерджи" (NewMed Energy) и "Рейшо енерджис" (Ratio Energies) искат да увеличат добивите до 21 милиарда куб. метра от сегашните 12 милиарда.

Според Кац, като се вземат предвид икономическите и дипломатическите ефекти, износът на природен газ трябва да бъде сериозно увеличен.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поправка

    7 13 Отговор
    Израел ще увеличи износа си на руски природен газ

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Кеф

    7 3 Отговор
    Ей ама не слагайте такива заглавия де, че много русофили от тях помятат, ми имайте милост....щадете ги. А то газ ще добиваме в Черно море, Израел щял да увеличава доставките.....ми то така жив русофил няма да остане....бъдете по жалостиви де
  • 3 Да, ама не...

    2 1 Отговор
    След откриването на огромните газови находища в териториални води на Израел, Кипър и остров Крит Гърция, още през 2017/18 започва подготовката за изграждане на газопровод EastMed - алтернативен газов коридор за Европа. Проекта е предвиден да транспортира природен газ от офшорните газови запаси на Левантийско море в Гърция, и да се свързва с тръбопроводите към Италия и други европейски страни. На 2 януари 2020 г. е подписано споразумение за проекта в Атина от лидерите на Гърция, Кипър и Израел. На 19 юли 2020 г. израелското правителство официално одобрява споразумението, което позволява на подписалите страни да продължат напред с плановете си за завършване на газопровода до 2025 г. След оттеглената подкрепата от Съединените щати през януари 2022 г. се засилва предположението, че газопроводът ще бъде отменен, което и се случва. На някого му се досвидя инвестиция от приблизително 6 милиарда евро и така Европа остана на благоволението на Москва, която хем сама инвестираше в изграждане газопроводите, хем доставяше газ. Месец по късно Путин навлезе с войските си в Украйна. От там насетне всеки знае какво се случи.

    Коментиран от #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ехааа

    2 1 Отговор
    Тия ще ПРОДАДАТ газ и на руснаците
  • 6 Може да са първо

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    място, но в момента в САЩ забраняват използването на газ за домакинствата си. Проучи и си отговори защо.

    Коментиран от #7

  • 7 Последния Софиянец

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Може да са първо":

    Това си е тяхна политика, както немците спират да ползват атомните си централи.... няма как да разбереш народ които са хилядолетие пред теб
  • 8 Калпазанин

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Поправка":

    Евреите газ нямат, имат палестинците. Така както няма израел а има Палестина, и тази газ е открадната от тях. Та не се чудете защо откак го има израел в света не е имало ден без война

    Коментиран от #10

  • 9 Копейкин

    2 2 Отговор
    Ихх, че много ме е яд!!!
  • 10 Рашка в колапс

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Калпазанин":

    Пак ли глупости говориш за рубли .

    Второто и третото най големи находища в света са техни ,но едното е 50 на 50 с Кипър.

    Какви палестинци ,какви 5 лева. То държава Палестина има ли ?
  • 11 Българските турци

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да, ама не...":

    Газът е на Израел и те искат да си го пласират...
    Евреите имат нужда от турските енергийни артерии защото вятърът промени посока... а Източносредиземноморският газ увеличи цената си и вече е рентабилен и ще носи печалба...а има ли печалба има евреи ! Проектът (East Med) отдавна умря ! Много ми е интересно как ще стигне Израелския газ до Европа... с газопровод или като LNG с кораби....Ако ще е газопровод ...Кой за колко време и с какво ще го построи ?!... А ако ще се превозва като LNG кой ,кога как ще осигури плаващите газови цистерни ?!... Турците имат поговорка :"С носена вода воденица не се върти " пък и никой до ден днешен не е видял Евреин да дава пари за умрял кон !!!
  • 12 Никсън

    0 0 Отговор
    Природният газ е настоящето и бъдещето! Трябва да се стремим към развитие на газовата инфраструктура. Добре е , че вече има все повече терминали за втечнен газ, които ни дават възможнос да купуваме от разнообразни източници на по-добри цени.