Отидете към основна версия

3 567 44

Кои западни държави имат военнослужещи на територията на Нигер

  • нигер-
  • африка-
  • войници-
  • мохамед базум-
  • сахел

Нигер, ключов съюзник на западните държави в борбата срещу ислямистките бунтовници в полупустинния регион Сахел в Западна Африка, е домакин на войски на различни чужди държави

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нигер, ключов съюзник на западните държави в борбата срещу ислямистките бунтовници в полупустинния регион Сахел в Западна Африка, е домакин на войски на различни чужди държави. Техният брой се увеличи през последните две години след превратите в съседните Мали и Буркина Фасо, които влошиха отношенията между страните и техните западни съюзници, отбелязва Ройтерс.

Свалянето на президента Мохамед Базум от власт от военните заплашва да изостри отношенията на Нигер със Запада. Агенция Ройтерс предоставя списък на западните държави с войски, разположени на територията на страната.

Франция

Франция разполага с между 1000 и 1500 военнослужещи в Нигер, които разполагат въздушна подкрепа от безпилотни летателни апарати и военни самолети. В продължение на десетилетие Франция разполагаше с войски за борба с бунтовниците в Западна Африка, но се насочи към Нигер, където базира по-голямата част от силите си след превратите в съседните Мали и Буркина Фасо, съответно през 2021 г. и 2022 г.

Франция твърди, че ролята на нейните войски е единствено да подкрепят армията на Нигер, когато местните сили вземат решение за операции в граничните райони, свързващи Мали, Нигер и Буркина Фасо.

Съединените щати

В Нигер, където американските военни разполагат с две бази, има около 1100 американски военнослужещи. През 2017 г. правителството на Нигер одобри използването на въоръжени американски безпилотни летателни апарати за нанасяне на удари по бойци.

Не е ясно обаче каква сума са отпуснали САЩ като помощ в областта на сигурността. През 2021 г. посолството на САЩ в Ниамей заяви, че от 2012 г. насам Пентагонът и Държавният департамент са предоставили на Нигер над 500 милиона долара за оборудване и обучение.

Италия

По данни на министерството на отбраната на Италия в Нигер има около 300 италиански войници.

Европейски съюз

Европейският съюз разполага с 50-100 военнослужещи на тригодишна мисия за военно обучение, която блокът организира в Нигер през декември, за да помогне на страната да подобри логистиката и инфраструктурата си. През април Германия заяви, че ще изпрати до 60 военнослужещи за мисията.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.

Свързани новини