Last news in Fakti

1 Август, 2023 10:01 1 278 9

Превръща ли се Нигер в поредната плочка от доминото в поредицата от военни преврати в Сахел?

  • нигер-
  • африка-
  • абдурахман чиани-
  • мохамед базум-
  • вагнер

Европейският съюз заяви, че ще държи отговорни лидерите на хунтата, която завзе властта в Нигер, за всякакви атаки срещу цивилни, дипломатически персонал или обекти

Превръща ли се Нигер в поредната плочка от доминото в поредицата от военни преврати в Сахел? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миналата сряда в съответствие с вече познат сценарий за Западна Африка група военни в Нигер, нарекли себе си Национален съвет за защита на отечеството (НСЗО), направиха обръщение по телевизията, в което обявиха, че са отстранили президента и са свалили от власт законно избраното правителство.

Подобен сценарий вече се разигра през последните години в Мали и Буркина Фасо – две съседни на Нигер държави, а към групата от държави, управлявани от военни хунти в Африка, се прибави още една, посочва в. "Файненшъл таймс".

Доскоро нищо не подсказваше, че Нигер ще стане поредната плочка от доминото. Избраният през 2021 г. президент на страната Мохамед Базум, който е бивш учител, имаше за задача след избирането си да затвърди първото по рода си демократично предаване на властта в Нигер след провъзгласяването на независимостта от Франция през 1960 г.

Предишният президент на Нигер Махамаду Исуфу за разлика от много други лидери от региона се оттегли след двата си разрешени от конституцията президентски мандата, като обаче предаде властта на своето протеже Мохамед Базум.

След като страни около Нигер попаднаха под властта на военни хунти, като най-малко две от тях – Мали и Централноафриканската република (ЦАР) се обърнаха за помощ към руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер", западните държави виждаха в Нигер приятел и партньор в един все по-враждебен регион.

В замяна на финансовата и военна помощ на Запада Нигер се съгласи да приеме на своя територия военни бази на западни държави. Изправена пред все по-засилващи се антифренски настроения в региона, Франция виждаше в Нигер важен партньор.

В Нигер често идваха на визити западни представители, включително американският държавен секретар Антъни Блинкън, който пристигна през март в Ниамей и нарече страната "един от най-важните ни партньори на континента по отношение на сътрудничеството в сферата на сигурността". Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел при посещението си миналия месец описа Нигер като "остров на стабилността" в региона, коментира "Файненшъл таймс".

Нигер обаче се намира в нестабилния регион Сахел, където местните власти водят борба с джихадистки бунтовници.

Политическата подкрепа за Базум вътре в страната също не беше толкова голяма, колкото им се искаше на някои от неговите западни поддръжници. Като президент, който е представител на арабското малцинство, той се опитваше да укрепи собствената си политическа база, но влезе в конфликт с привърженици на предшественика си.

Политическата слабост на Базум стана очевидна миналата седмица, когато началникът на президентската гвардия, генерал Абдурахман Чиани, се обърна срещу доскорошния си покровител и изолира президента в президентския дворец, обявявайки, че в страната е извършен преврат. В петък Чиани обяви по телевизията, че е новият ръководител на Националния съвет за защита на отечеството (военната хунта).

Тази внезапна политическа промяна изправи западните лидери пред дилема. Много западни ръководители и редица международни организации осъдиха решително преврата и призоваха за освобождаването на президента.

Ибрахим Яхая, експерт по Сахел в мозъчния тръст Международна кризисна група, каза, че една твърда реакция на изолиране на хунтата чрез санкции, както стана с Мали и Буркина Фасо, би тласнала новите военни ръководители на Нигер към Москва. В Мали, дошлата на власт след преврата от 2021 г. хунта изгони френските войски и подписа договор с ЧВК “Вагнер“.

"Западните държави трябва да намерят начини да сътрудничат с тези страни с единствената цел да не ги тласнат към сближаване с Русия", посочи Яхая.

Като че ли в потвърждение на тези предупреждения собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин в петък приветства преврата в Нигер и предложи на хунтата услугите си. Той определи в свързания с ЧВК "Вагнер" канал в Телеграм преврата като "борба на народа на Нигер срещу колонизаторите" и добави, че неговите наемници ще се справят по-добре с възстановяването на реда и борбата с джихадистите от френските и американските войски.

Апетитите на "Вагнер" не са без основания, защото с урановите си мини Нигер е седмият най-голям производител на уран в света, сочат данни на Световната атомна асоциация. Радиоактивният метал се използва широко като гориво за атомни електроцентрали, в медицината, за задвижване на ядрени кораби и подводници, както и за създаване на ядрени оръжия. Нигер е добил през 2022 г. 2020 метрични тона уран, по данни на Световната атомна асоциация. Трите най-големи производителя на уран в света са Казахстан, Канада и Намибия, отбелязва Ройтерс. Френската компания "Орано" разработва сама или в сътрудничество с местни компании най-големите уранови находища в Нигер. В петък "Орано" каза, че ще продължи добива на уран въпреки "развитието на събитията". Компанията съобщи, че само 10 процента от урана, захранващ френските атомни електроцентрали, идва от Нигер.

Само дни след като превратаджиите свалиха от власт демократично избрания президент на Нигер несигурността за бъдещето на страната се засилва и някои подлагат на съмнение мотивите на пучистите да завземат властта, посочва Асошиейтед прес.

Пучистите казаха, че са отстранили избрания преди две години президент Мохамед Базум, защото той не е бил способен да защити Нигер от засилващата се заплаха от страна на джихадистите. Някои анализатори и нигерци обаче смятат това за обикновен претекст за завземане на властта, свързано повече с вътрешни борби, отколкото с атаките на джихадистите.

"Всички се чудят защо стана този преврат. Така е, защото никой не го очакваше. Не можехме да очакваме преврат в Нигер, защото нямаше социални, политически или други проблеми със сигурността, които да оправдаят завземането на властта от военните", каза в коментар за АП професор Амад Хасан Бубакар, който преподава в Университета в Ниамей. По думите му, Базум е искал да смени началника на президентската гвардия, генерал Абдурахаман Чиани, който е наричан още Омар Чиани и сега е начело на хунтата. Чиани е останал лоялен на предшественика на Базум и това е породило проблеми, каза Бубакар.

Въпреки че положението със сигурността в Нигер е тежко, то не е толкова лошо, колкото в съседните Буркина Фасо и Мали, които също се борят с ислямски бунтовници, свързани с Ал Каида и групировката "Ислямска държава". Миналата година Нигер беше единствената от трите държави, в която се наблюдаваше спад на насилието, според данни на неправителствени организации.

Досега Нигер се смяташе за последния надежден партньор на Запада в усилията за борба с джихадистите в африканския регион Сахел, където Русия и западните държави се борят за влияние в борбата с екстремизма. Франция разполага с 1500 войници в страната, които провеждат съвместни операции с нигерците, а САЩ и други европейски държави са помагали за обучението на войските на страната.

Експерти по конфликтите твърдят, че за Запада залогът е най-голям в сравнение с всички други страни в региона, ако Нигер му обърне гръб, предвид милионите долари военна помощ, които международната общност е предоставила на страната. В събота американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че продължаването на споразуменията в сферата на сигурността и икономиката, които Нигер има със САЩ, зависи от освобождаването на Базум, който остава под домашен арест, и от "незабавното възстановяване на демократичния ред в Нигер".

Също в събота френското външно министерство обяви, че Франция преустановява всякаква помощ за развитие и друга финансова помощ за Нигер. "Франция настоява за незабавно връщане на конституционния ред под ръководството на президента Мохамед Базум, който беше избран от нигерците", се казва в изявление на министерството.

Африканският съюз постави 15-дневен ултиматум на хунтата в Нигер да възстанови демократично избраното правителство на страната.

Вчера Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) проведе извънредна среща на върха в нигерийската столица Абуджа. На срещата ЕКОВАС даде на превратаджиите в Нигер срок от една седмица, за да върнат на власт демократично избрания президент на страната Мохамед Базум. В противен случай регионалната организация заплаши пучистите със санкции и дори възможна употреба на сила

В телевизионно обръщение обаче бригаден генерал Мохамед Тумба, един от военните, които свалиха Базум, обвини ЕКОВАС, че изготвя "план за агресия" срещу Нигер, и заяви, че страната ще се защити.

Експертите от Нигер казват, че е твърде рано да се каже как ще се развият нещата.

"Напрежението с военните все още продължава. Възможно е да има нов преврат след този или по-силна намеса от страна на ЕКОВАС, потенциално военна сила, макар че е трудно да се предвиди как конкретно може да се случи това и каква форма може да приеме", каза Татяна Смирнова, изследователка в Центъра "ФранкоПе", който изследва решаването на конфликти и мирните мисии.

ЕКОВАС преустанови напълно финансовите трансакции и търговските връзки с Нигер.

Други потенциални наказателни мерки срещу извършителите на военния преврат в Нигер могат да бъдат забрана за пътуване и налагане на зона, забранена за полети. Използването на военна сила е потенциален вариант за действие, се подчертава в комюникето, публикувано след края на вчерашната среща на организацията. Командващите въоръжените сили на държавите от ЕКОВАС ще се съберат скоро на извънредна среща.

Комюникето осъжда подкрепата за преврата от страна на някои чужди държави и наемнически групи - явна препратка към основателя на активната в региона руска ЧВК "Вагнер".

"Много играчи се опитват да посредничат, но резултатите все още не са ясни", добави Смирнова.

Временният президент на Чад Махамат Идрис Деби Итно пристигна вчера в Нигер в опит да помогне за намиране на изход от кризата в съседната държава.

"Това е инициатива на Чад", подчерта пред АФП говорител на правителството на тази страна. Той уточни, че президентът на страната "няма специален мандат от ЕКОВАС". Чад не е член на западноафриканската регионална организация.

Хунтата в Нигер обвини Франция, че иска "военна намеса", за да върне на поста сваления президент Базум, се казва в изявление, прочетено днес по нигерската национална телевизия.

Френският президент Еманюел Макрон заплаши вчера да отговори "незабавно и непреклонно" на всяка атака срещу френски граждани и неговите интереси в Нигер, след като хиляди привърженици на пучистите нападнаха френското посолство в Ниамей.

Франция приветства "решенията, взети от държавните глави" на срещата на ЕКОВАС в Абуджа.

Европейският съюз заяви днес, че ще държи отговорни лидерите на хунтата, която завзе властта в Нигер, "за всякакви атаки срещу цивилни, дипломатически персонал или обекти", след като хиляди протестиращи в подкрепа на преврата нападнаха френската дипломатическа мисия.

ЕС "бързо и решително ще подкрепи" решенията на ЕКОВАС, която вчера наложи икономическа блокада на Нигер, добави в изявление днес шефът та европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от АФП.

Съществуват много сценарии, по които може да се развие ситуацията в Нигер, като не е изключена и военна интервенция. За Запада и ЕКОВАС твърде много е заложено на карта, за да оставят Нигер да се превърне в поредната плочка от доминото в серията от военни преврати в Сахел през последните години. Засега не е категорично ясна и позицията на Русия, след като собственикът на руската "Вагнер", Евгений Пригожин вече подкрепи превратаджиите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    14 0 Отговор
    Когато са цветни революции нЕма проблем, а сега олеле що така?
  • 2 Последния Софиянец

    17 0 Отговор
    Френските колонии се освобождават една след друга с помощта на Русия.
  • 3 Некой си

    14 0 Отговор
    Уран, баце, уран.
    Щото въглищата са фин у ЕС.
    А базови мощности без уран, следващите 50 години, няма да има.
    Нервното подскачане на макроня няма нищо общо с демокрацията и сигурността на френските граждани, пребиваващи в Нигер.
  • 4 гост

    10 0 Отговор
    Защо жълтопаветниците си мислят, че само САЩ могат да организират "цветни" революции.

    Е другият "полюс" пък организират революции в защита на отечеството ...

    Коментиран от #5

  • 5 Гоуст

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    И черното е цвят. Във връзка с "цветните" революции. А както виждам напоследък на Русия тези революции много им се отдават. А от друга страна Украйна може да се разглежда донякъде като - отвличаща маневра. САЩ и ЕС са хванати неподготвени за случващото се в ЧЕРНА Африка. А за незапознатите- Африка е най богадият на полезни изкопаеми континент. Там борбите за влияние тепърва започват.
  • 6 След като ЕС е против т. нар. преврат

    4 0 Отговор
    Значи "превратът" е добър за нигерският народ.
  • 7 М3 голд

    2 0 Отговор
    Голяма и претрупана статия. Да обобщя накратко:
    - схемата с военните преврати действа. Вече трети път.
    - и тук мотото е защита от джихадистите. Вероятно и тук ще се намеси Вагнер. И за защита и от френска интервенция.
    - ще става дума за все главни неща: изхранване на населението и купуване на урана вместо французите. И не само.
    Кои ще са следващите?

    Коментиран от #8

  • 8 Гоуст

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "М3 голд":

    Лека поправка. Четвърти военен преврат( изпускаш Гвинея), Мали, Буркина Фасо, сега и Нигер. От 03.08.2023 и Етиопия.

    Коментиран от #9

  • 9 Гоуст

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гоуст":

    Поправка.По-скоро Судан и Етиопия са във гражданска война.