Отидете към основна версия

31 Юли, 2023 23:02, обновена 31 Юли, 2023 23:02 7 305 278

Идва ли краят на войната? Володимир Зеленски представя пред ООН формула за мир през септември

  • украйна-
  • русия-
  • крим-
  • донбас-
  • зърнена сделка-
  • володимир зеленски

Планът от десет точки призовава за пълно изтегляне на руските войски от украинска територия, освобождаване на всички военни заложници и депортирани украинци, както и хранителна и енергийна сигурност

Снимка: БГНЕС/ЕРА

През септември президентът на Украйна Володимир Зеленски вероятно ще посети Ню Йорк, за да присъства на събития в рамките на заседанието на Общото събрание на ООН. Очаква се там той да аргументира необходимостта от своята Формула на мира, съобщава Bloomberg, като се позовава на свои източници.

Формулата за мир от десет точки на Зеленски призовава за пълно изтегляне на руските войски от украинска територия, освобождаване на всички военни заложници и депортирани украинци, както и хранителна и енергийна сигурност.

Говори се и за гаранции за сигурност за Украйна веднага щом военните действия приключат и възстановяване на сигурността около окупираната атомна електроцентрала Запорожие.

Тази формула трябва да бъде обсъдена тази седмица на среща в Саудитска Арабия, на която са поканени повече от две дузини държави.

Очаква се Зеленски да участва в други сесии и срещи през септември в Ню Йорк по време на седмицата на Общото събрание на ООН.

Припомняме, че за Киев пълното изтегляне на руските войски е основно изискване за мирни преговори.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 115 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: