Отидете към основна версия

7 988 82

Кремъл: Искаме повече информация за целта на срещата в Саудитска Арабия

  • русия-
  • украйна-
  • саудитска арабия-
  • кремъл-
  • дмитрий медведев

Киев и Западът се надяват, че със срещата ще бъде събрана международна подкрепа за условия за мир, които да са благоприятни за Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кремъл заяви вчера, че иска да разбере повече за целта на планираната среща в Саудитска Арабия, която ще бъде посветена на войната в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украйна обаче ясно заяви, че Москва не е добре дошла на срещата.

За срещата за първи път съобщи в събота в. "Уолстрийт джърнъл", който написа, че Саудитска Арабия планира да покани представители на западни държавни, на Украйна и на ключови развиващи се страни, за да бъде обсъден мирният план на украинския президент Володимир Зеленски.

Вестникът написа, че Киев и Западът се надяват, че със срещата ще бъде събрана международна подкрепа за условия за мир, които да са благоприятни за Украйна.

В отговор на молба за коментар на информацията на "Уолстрийт джърнъл", говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "Русия ще следи срещата. Трябва да разберем какви са целите, които се поставят, и какво ще бъде обсъждано. Всеки опит за насърчаване на мирно решение заслужава положителна оценка".

Въпреки това Песков подчерта, че понастоящем Москва не вижда възможност за мирни преговори с Киев.

"Киевският режим не иска и не може да иска мир, докато е използван като средство във войната на колективния Запад с Русия", каза Песков пред журналисти.

Планът на Зеленски, който бе оповестен по-рано тази година, предвижда изтеглянето на всички руски войници от Украйна и възстановяването на Украйна в границите ѝ към момента на разпадането на Съветския съюз.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания