Отидете към основна версия

2 524 38

Киев: Свалихме 15 руски дрона. Москва: Унищожихме седем украински

  • украйна-
  • русия-
  • дронове-
  • война-
  • ракети-
  • шахед

Междувременно Институтът за изследване на войната във Вашингтон заяви снощи, че атаките на Русия срещу украински пристанища със силози за зърно вероятно са целенасочени нападения с цел повишаване на цените на храните

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна и Русия съобщиха за свалени дронове на противника. Киев заяви, че силите ѝ са свалили 15 дрона "Шахед", които Русия е изстреляла през нощта, а Москва каза, че е унищожила седем украински безпилотни апарата, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

Украинските военновъздушни сили съобщиха за унищожаването на руските дронове, добавяйки, че са унищожени и седем руски разузнавателни дрона. Засега няма информация за щети или жертви.

Руското министерство на отбраната заяви, че е унищожило шест украински дрона при нападение в района на град Калуга, на около 190 км югозападно от Москва. Според официалните съобщения няма жертви или щети, но това не може да бъде проверено от независими източници. По-късно губернаторът на Калужка област Вячеслав Шапша заяви в "Телеграм", че в областта е свален седми дрон. Шапша също каза, че няма нито пострадали хора, нито повредена инфраструктура.

Междувременно Институтът за изследване на войната във Вашингтон заяви снощи, че атаките на Русия срещу украински пристанища със силози за зърно вероятно са целенасочени нападения с цел повишаване на цените на храните. Като не допуска украинското зърно до световния пазар, Русия може да се надява да извлече печалба от по-високите цени, отбеляза мозъчния тръст

Експертите имат предвид унищожаването на 40 000 тона зърно вчера в пристанище в района на Одеса. Според тях унищожените при военните атаки количества вече са нараснали до над 200 000 тона зърно, откакто на 17 юли Русия прекрати споразумението, даващо възможност за превозването на украински хранителни продукти през Черно море.

Макар Русия да твърди, че атакува военни цели, в анализа на Института за изследване на войната се посочва, че са поразени силози за зърно.

Според експертите на вашингтонския мозъчен тръст Кремъл и министерството на отбраната в Москва освен това не са позволили на руските военни блогъри да публикуват критични коментари, които се отразяват зле на висшите военни ръководители на Русия.

"Ако това предположение е вярно, тогава натискът на Кремъл върху военните блогъри да се цензурират може да се ограничи до натиск да избягват да съобщават за драматични събития, които очевидно се отразяват зле на Герасимов, Шойгу или Путин, а не да се избягва обсъждане на всички негативни събития", твърди институтът.

Междувременно британското министерство на отбраната съобщи в ежедневния си бюлетин в Туитър, че избуялата растителност, която е била изоставена през 18-те месеца на войната, пречи на двете страни да напредват. "Плевелите и храстите, които растат бързо в топлото и влажно време, помагат за маскирането на руските отбранителни позиции и затрудняват разчистването на отбранителните минни полета", се казва в бюлетина.

Въпреки че растителността може да "осигури прикритие за коварни пехотни атаки, крайният ефект е, че затруднява напредването на двете страни", отбелязва британското военно ведомство.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 22 гласа.

Свързани новини