Last news in Fakti

3 Август, 2023 18:50 3 544 56

Вашингтон: Таванът на цените на руския петрол работи перфектно

  • русия-
  • петрол-
  • санкции-
  • нефт-
  • опек-
  • роснефт

Г-7, Европейският съюз и Австралия наложиха таван от 60 долара за барел миналия декември върху износа на руски суров петрол по море като отговор за войната на Кремъл срещу Украйна

Вашингтон: Таванът на цените на руския петрол работи перфектно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати остават уверени, че таванът на цената на руския петрол, въведена от Г-7 работи за намаляване на приходите на Москва и стабилизиране на енергийните пазари въпреки неотдавнашния ръст на цените, каза високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

В забележки, подготвени за конференция в Лондон, изпълняващият длъжността помощник-секретар по икономическата политика Ерик Ван Ностранд приветства тавана на цените като успешна част от многостранния режим на санкции, наложен на Русия заради нейното нахлуване в Украйна, и каза, че Вашингтон и неговите партньори работят за осуетяване на всякакви опити за неговото заобикаляне.

"Нашият подход удари сърцето на най-важната "дойна крава" на Кремъл. Преди войната приходите от петрол представляваха около една трета от общия руски бюджет, но през 2023 г. този дял падна до едва 25%", каза той.

Г-7, Европейският съюз и Австралия наложиха таван от 60 долара за барел миналия декември върху износа на руски суров петрол по море като отговор за войната на Русия срещу Украйна. Той забранява на западни компании да предоставят услуги като транспорт, застраховане и финансиране за петрола, продаван над този таван.

Ван Ностранд каза, че руските данни показват, че приходите от петрол на федералното правителство са били почти 50% по-ниски през първата половина на 2023 г., отколкото година по-рано, а руският петрол се търгува със "значителна отстъпка" спрямо петрола сорт "Брент".

Руските официални лица също се оплакаха от въздействието на тавана на цените, каза той, и добави, че Кремъл е бил принуден да обмисли повишаване на данъците върху износителите на петрол, за да увеличи приходите, което може да отслаби дългосрочната перспектива за неговата петролна индустрия.

Ван Ностранд заяви, че средната отчетена цена за руския петрол "Уралс" се е движила около 60 долара, нивото на ценовия таван, въпреки широко разпространените очаквания, че цената ще се повиши през втората половина на 2023 г. и въпреки скорошните увеличения на цените на петрола като цяло.

Министерството на финансите на Русия тази седмица съобщи, че сместа от суров петрол "Уралс" се търгува средно за 64,37 долара за барел през юли спрямо 55,28 долара за барел през юни.

Глобалните цени на петрола се покачиха над 80 долара за барел през последните седмици, след като Саудитска Арабия заяви, че ще намали добива през юли, в допълнение към по-широките съкращения, обявени от други страни в производствената група ОПЕК+, обявени през април. По-рано тази година Китай обеща да предприеме мерки за съживяване на икономическия растеж, което също увеличи прогнозите за по-високи цени през следващите месеци, както и недостатъчните инвестиции от производителите на петрол в САЩ по-рано през годината.

Ван Ностранд каза, че таванът продължава да ограничава руските приходи, като същевременно дава на "купувачите извън коалицията допълнителен лост за преговори за намаляване на цените".

Всякакви инвестиции, направени от руското правителство в т. нар. сенчест флот, използван за транспортиране на петрол, или в собствените му застрахователни компании, за да продава над тавана на цената, източват средства, налични за подкрепа на войната в Украйна, каза той.

Руският петрол, търгуван извън тавана на Г-7, все още се продава със значителна отстъпка спрямо петрола сорт "Брент", а капацитетът за корабоплаване ограничава възможността на Русия да може да продава над тавана.

"Държавите с по-ниски доходи са облагодетелствани от тази стабилност, тъй като те продължават да внасят намален руски петрол, който Г-7 вече не приема, или се възползват от като цяло по-ниските световни цени на петрола", каза Ван Ностранд.

Все пак Ван Ностранд каза, че Вашингтон разбира, че пазарите могат да се променят бързо и Русия ще продължи да се опитва да избегне тавана на цените.

"Ние оставаме бдителни при наблюдението на петролните пазари и цялата коалиция остава фокусирана върху прилагането на нашите санкции", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Перфектно е

    90 13 Отговор
    Инфлацията във ФАЩ и ЕС над 50 % за всичко

    Коментиран от #7, #14

  • 3 Мичиган

    80 11 Отговор
    Г 7 са в рецесия
  • 4 Сталин

    76 15 Отговор
    Русия и Саудитска Арабия съкратиха с по 1 милион барела на ден производството на петрол,догодина по това време 300$ за барел

    Коментиран от #10

  • 5 Риженка

    63 12 Отговор
    ФАЩ са отключили следва гражданска война и разпада
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Питанка

    19 83 Отговор

    До коментар #2 от "Перфектно е":

    Другари РУСОФИЛИ,
    защо децата ви учат или живеят на Запад, а не в Русия или Северна Корея ? Защо парите ви са в западни банки ? Защо карате Западни коли, а не Заз и Лада ?
    Защо НИКОЙ НЕ емигрира на Изток ?
    Защо криете, че когато Русия окупира България НАШИТЕ синове ще воюват в Украйна, Дагестан, Казахстан, Афганистан ... всички, които русия смята да "освободи" от правото си на свобода и суверенитет – докато ВАШИТЕ купонясват на запад ?
    Защо така арогантно ни лъжите ?
    ЗАСРАМЕТЕ СЕ !

    Коментиран от #17, #19, #23, #26, #39

  • 8 рашън

    57 8 Отговор
    87 долара, май криви сметки на ващисаните каубои!
  • 9 Уса

    58 8 Отговор
    Работи трънки, цените отиват нагоре а доходите надолуа.Судитите намаляват кранчето с поредния оборот надясно
  • 10 Така е

    17 45 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    Зимата Путин нали ни каза, че газът ще стане 4000$. Не му повярвахме и мръзнахме и гладувахме цяла зима. Още потрепервам, макар че навън е вече 30 градуса.
  • 11 )))))

    51 8 Отговор
    Верно е затова ЕС влиза в рецесия.
  • 12 ФАЩ

    60 12 Отговор
    Американците никога не са се славели с "блестящ ум", но е дълго да се обяснява!
    Факт е че никакви санкции не проработиха, бумеранга се върна и удари глупаците от ФАЩ и техните ЕС марионетки!
  • 13 Урюрвкос

    33 12 Отговор
    няма пазарна икономика. Русия трябва да излезе от световната търговска организация.
  • 14 Калпазанин

    58 6 Отговор

    До коментар #2 от "Перфектно е":

    За две седмици нафтата е с 20центс нагоре, литър олио с 1 Евро. Направо е супер перфектно и утре саудитите като затегнст още малко кранчето направо ще е прекрасно, тези мисирки тука вярват ли си на това което пишат говеда какво казали или си мислят че само те са сайт за новини

    Коментиран от #20

  • 15 оня с коня

    11 51 Отговор
    Бензиноколнката "Русия" очаква Опашка от клиенти,пък то няма Никой.И износът на Зърно блокиран от "Лошия запад"...И изобщо Мъка,мъкаааа!...А Аскера дето се бие за Путин не само че иска да яде,ами и Заплати чака?!
  • 16 Реалност

    14 50 Отговор
    За година и половина се видя, че светът няма никаква зависимост от блатото на москвичите. Няма нищо жизнено важно. На Запад продължават да си живеят десетки пъти по добре от ватниците и без руZките ресурси.
    Тези варвари трябва да са под карантина поне за 80 г.. Отровиха и тровят живота на десетки народи.

    Коментиран от #24, #25

  • 17 Рошко

    42 7 Отговор

    До коментар #7 от "Питанка":

    Защото всичко това което го избфои нямаше да го има без руските ресурси, гуспудине
  • 18 Русофил

    9 40 Отговор
    Русията я скъсяват в цвят ежедневно. Накрая няма да има какво да сложи на масата
    на крепостните си мужици
  • 19 Русофил

    12 47 Отговор

    До коментар #7 от "Питанка":

    Отговор: Всички подкрепящи русията тук са руски ботове, не са реални хора.
  • 20 Преподавател

    9 24 Отговор

    До коментар #14 от "Калпазанин":

    Защо не си на площадката да си играеш с кукли, а си се закахърил за цената на дизела и олиото.
    С този правопис, едва ли си по голям от 3-ти клас. Играй докато е ваканция, че от септември ще трябва да наблегнеш на ученето, непременно!

    Коментиран от #31

  • 21 Мишел

    49 6 Отговор
    Средна цена на нефт Уралс за юли 64.2 долара за барел. Максимална 67.25.
    Отстъпката за барел за месеца спадна от 3.8 на 0.2 долара.
    Таванът работи перфектно, но тече все по силно.😄😄😄.
    За да свалят цените на нефта, САЩ продадоха без успех половината си стратегически резерв. Сега ще трябва да го възстановяват, а техният нефт не става за дизел и мазут. Ще се наложи да купуват, и основно руски.
  • 22 "пазарна икономика"

    26 1 Отговор
    В действие

    Коментиран от #38

  • 23 Матей

    39 9 Отговор

    До коментар #7 от "Питанка":

    Русофобите са доста наивни хора. Лъжат ги непрофесионални историци писатели,лъжат ги подкупени журналисти,лъжат ги корумпирани политици. Да се надяваме,че поне жените им не ги лъжат

    Коментиран от #56

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мишел

    48 4 Отговор

    До коментар #16 от "Реалност":

    Ъхъ, никой не зависи от руски ресурси.😃😃😃.
    ЕС доста тихичко обявиха, че само отказът от руски нефт и газ и купуването чрез посредник им струва досега 1.2 трилиона евро (източник Евронюз, 01.07.2023)
  • 26 Г-н

    29 8 Отговор

    До коментар #7 от "Питанка":

    Лъжец моята дъщеря звърши магистратура в Смоленск, парите ми са в Сбер банк.
  • 27 Никой

    36 2 Отговор
    Елате да видите от САЩ оня Хасковски каунь пилетаджия Добрев от ГЕРБ как измами с 1-то левче от Лукойл Промяната и ДБ и ги сложи на топа на устата с увеличението на горивата в РБ. Хората започват да настръхват. негативите ще гушнат Денков и компания. Цените нагоре и инфлацията. Цените с 20 - 30 стотинки на литър нарастнаха за отрицателно време. Картелите реагираха на мига с вдигането на цените . Жътвата почна.
  • 28 Прости кравари

    27 2 Отговор
    Ненормалните кравари не казват как все повече държави ги подритват и не им пука от техните измислени правила!
  • 29 Точно така,

    29 1 Отговор
    дизела се вдигна за седмица с над 10 стотинки. Благодарим Ви!!!
  • 30 БАЙ КУРТИ

    26 2 Отговор
    Не можахте ли да разберете, че КРАВАРИСТАН вече е бита карта. Светът се променя. Кравата не е вече 1 номер. Южна АМЕРИКА, централна Америка, АФРИКА, АЗИЯ , вече не ги блъснат за сливи. Само Триполовите още се кланят , включително и ние. Пак сме от губещата страна

    Коментиран от #49

  • 31 Калпазанин

    12 3 Отговор

    До коментар #20 от "Преподавател":

    Интелигентните пишем грозно и с грешки, изводите "учителю", си ги направи сам
  • 32 измекяр соросоиден

    18 1 Отговор
    Работи в тиквите на фашагите а Китай продължава да купува на 67$ за барел .
  • 33 Още може

    4 13 Отговор
    Тавана на петрола за терористите трябва да стане 40$.По толкова го продават на Индия и Китай.

    Коментиран от #35, #37

  • 34 От статията

    18 0 Отговор
    Перфекното заглавие: Не е важно, че на мене ми зле, - важното е и на Вуте да не му е добре!
  • 35 И дори още може

    21 1 Отговор

    До коментар #33 от "Още може":

    да плащаш за газ и петрол.

    Докато ти уври главата!

    Пък че индустриите в ЕС сринаха и Германия е в рецесия, си е техен проблем. Нали?.
  • 36 Чичо Дончо каза

    18 3 Отговор
    ЕС бълбук,бълбук към дъното.Ха честити санкции.
  • 37 Чичо Дончо каза

    16 1 Отговор

    До коментар #33 от "Още може":

    Може,може.Може и американски танкери да бъдат конфискувани докато минават Ормузкият маршрут.

    Коментиран от #44

  • 38 Ами че

    23 1 Отговор

    До коментар #22 от ""пазарна икономика"":

    1 Свободна Търговия
    Праскаш му n пакета санкции и му гледаш сеира.

    2 Лоялна конкуренция
    Гръмваш му тръбите и продаваш на балъците на четворна цена
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 максим

    21 2 Отговор
    нека никой от анализаторите,не забравя,че русия е световна сила и може да се самоиздържа,за разлика от фащ,англичаните,французите и немците.има си всичко.кой кого,е повече от видно.ха сега искам опровержения.който смее нека пише.хамерикосите и с руските двигатели за космоса я окъсаха.иде видов ден.българия отдавна е в батака.ако не сте разбрали да ви кажа.гледайте цените.само за 2 дни какво стана?нека героите асенчо и бойко,да коментират.къде са, оня генерал атанасов и ордите му?какво ни чака бре?
  • 41 Българин

    2 11 Отговор
    Ватняка е фалирала и се чуди как да излезе от ситоацията ха ха ха

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ...

    3 0 Отговор
    значи 33%-25% са 50% :))))))
  • 44 🤣🤣🤣🤣🤣

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Чичо Дончо каза":

    От кой ще бъдат конфискувани?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Негър от Павликени

    9 0 Отговор

    До коментар #46 от "АС/ДС":

    На Русия ще и се стъжни наесен от цените на бензина, тока, водата и храната в България...
  • 48 Майсторица

    0 0 Отговор
    Клизмата е средство за прочистване и на душата.
  • 49 Празни приказки

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "БАЙ КУРТИ":

    Истината:
    Светът не става многополюсен, а двуполюсен. И в двата русия не присъства. русия ще е васална територия на Китай. Източник на евтини ресурси за китайската индустрия. Една бензиностанция регистрирана като държава!

    Коментиран от #55

  • 50 Анализ

    7 2 Отговор
    1.Сащ е с рекордно ниски количества петрол в стратегическите си запаси.
    2.Веднага след таваните за петрола наложени от Сащ. ОПЕК+ съкрати добива, което стабилизира цената.
    3. Търсенето на петрол е рекордно в момента. Заради шмекериите на Сащ и Сие можем да очакваме огромен ръст в цената на петрола в скоро бъдеще. Сащ могат да манипулират цените само временно. В дълъг план Сащ ще имат петрол само за себе си, а за европейците няма нищо осигурено.

    Коментиран от #51

  • 51 😜😜😜

    2 4 Отговор

    До коментар #50 от "Анализ":

    Това ли ти спусна Митрофанова?!
  • 52 😆😜😂😁

    2 3 Отговор
    Цял живот слушам комунистите да разправят как САЩ и капитализма щели да се разпаднат, хихихи!
    Пък то взе че се разпадна СССР и комунизма, хихихи!

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хаха

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "😆😜😂😁":

    А пък аз от 1990 слушам че ще ми увеличават заплатата и още чакам:)
  • 55 Ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #49 от "Празни приказки":

    Бензиностанция,но с ракети и много добре охранявана .Има да се въртят двата полюса около нея,а тя ще продава на който си иска .
  • 56 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Матей":

    Те нямат жени.Менкат се един с друг.