Отидете към основна версия

4 033 91

Украйна подготвя стъпки за прилагане на формулата за мир

  • украйна-
  • андрий ермак-
  • война-
  • мир-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • формула за мир-
  • джеда

Украйна представи формулата си за мир пред участниците в консултациите в Джеда

Снимка: БГНЕС/ EPA

Прилагането на формулата за мир на президента Володимир Зеленски е възстановяване на уважението към Устава на ООН и международното право, които бяха унищожени от агресивната война на Русия срещу Украйна. Това заяви Андрий Ермак, ръководителят на канцеларията на Зеленски, цитиран от агенция Укринформ, предаде БТА.

Украйна представи формулата си за мир пред участниците в консултациите в Джеда на 5 и 6 август. Според Ермак украинската страна е формирала обща визия за всяка от десетте точки на формулата за мир на Зеленски, която отразява позициите на мнозинството от страните, участващи в изпълнението на мирната инициатива на Украйна.

Ръководителят на канцеларията на украинския президент каза, че формулата за мир е изградена именно върху ключовите принципи на Устава на ООН и международното право, както и върху зачитане суверенитета и териториалната цялост на държавите в рамките на международно признатите им граници. "Именно тези принципи бяха единодушно очертани от участниците в срещата на съветниците по национална сигурност, проведена в Джеда", каза той.

Освен това Ермак информира представителите на медиите за по-нататъшните практически стъпки за прилагане на формулата за мир. "Ще продължим работата си по изготвянето на дневния ред, документите, заключенията и споразуменията, които предвиждаме за изпълнението на всяка от десетте точки на формулата", обясни той.

Ермак отбеляза, че в близко бъдеще ще се проведе още една среща на представителите на участващите държави за координиране на по-нататъшните действия. Ще бъдат разработени практически стъпки за изпълнението на всяка точка от формулата за мир. Успоредно с това ще продължи подготовката на дневния ред за първата световна среща на върха за мир.

Канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски публикува на своя сайт документ, посветен на плана за уреждане на конфликта, лансиран от Киев. Текстът, озаглавен "Философия на украинската формула за мир", съдържа изложение на тезата на всяка от неговите 10 точки.

В документа по-конкретно са отразени такива положения като необходимостта от гарантиране на продоволствена сигурност. Предлага се това да стане чрез безпрепятствен износ на украинска селскостопанска продукция през черноморските пристанища и прилагане на инициативата на ЕС "Пътища на солидарността" за създаване на железопътни, шосейни и речни маршрути за износ на украинско зърно към Европа. Планът предвижда и мерки за възстановяване на енергийната инфраструктура на Украйна.

Специално внимание се отделя на въпросите за "възстановяване на териториалната цялост на Украйна" и гаранциите за сигурност. Киев очаква те да му бъдат предоставени с правно обвързващи документи, както и чрез "собствени отбранителни способности", отбелязва ТАСС.

"Така нареченият план за мир на Зеленски е поредната тактика на САЩ за подклаждане на конфликти в Европа", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, подчерта, че изявленията на Зеленски за мирно уреждане са направени без да се вземат предвид съществуващите реалности.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: