Отидете към основна версия

2 558 40

Британското разузнаване: Украинските надводни дронове стават все по-смъртоносни за Черноморския флот на Русия

  • русия-
  • украйна-
  • черно море-
  • надводен дрон

Атаките срещу тези кораби показват, че операциите с дронове стават все по-важен компонент на съвременната военноморска война и могат да бъдат насочени и срещу най-слабите звена в руските морски маршрути за доставки

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Военното разузнаване на британското министерство на отбраната посвещава сутрешния си доклад на анализ на действията на украинските въоръжени сили в Черно море и особено използването на надводни дронове за подкопаване на руската доминация в Черно море, съобщава Руската служба на Би Би Си.

На 4 август 2023 г., припомнят разузнавачите, руският търговски танкер "Сиг" беше атакуван и изведен от строя в района на Керченския пролив, очевидно от безпилотен надводен кораб. Това се случи един ден след подобна атака срещу десантния кораб "Оленегорский горняк" и два дни след очевидно неуспешен опит за атака на руски патрулни катери, ескортиращи търговския кораб "Спарта IV".

Въпреки факта, че "Сиг" и "Спарта IV" плават под граждански флаг, те отдавна са наети да транспортират гориво и военни доставки между Русия и Сирия. От 28 февруари 2022 г. руски военни кораби са лишени от възможността да преминат през Босфора (от началото на руската инвазия в Украйна Турция блокира проливите за руски военни кораби - Би Би Си), поради което групировката на Руските войски в Сирия и Средиземно море са изключително зависими от "Сиг", "Спарта IV" и няколко други подобни граждански кораба.

Атаките срещу тези кораби показват, че операциите с дронове стават все по-важен компонент на съвременната военноморска война и могат да бъдат насочени и срещу най-слабите звена в руските морски маршрути за доставки, заключава британското разузнаване.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: