Отидете към основна версия

2 922 58

Разследване! Съветник на Путин, който води украински деца в Русия, има връзки с неонацизъм

  • мария лвова-белова-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Групата изповядва десен светоглед и много от нейните членове и последователи подкрепят Украйна във войната ѝ срещу Русия, защото искат да премахнат руската държава

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Служител от Кремъл, участващ в това, което международни прокурори наричат нелегална депортация на украински деца в Русия, е участвал през юношеските си години в онлайн движения, проповядващи неонацизъм и превъзходството на бялата раса, предаде Ройтерс, като се позова на свое разследване, съобщава БТА.

Материали, публикувани от Алексей Петров между 2011 г. и 2014 г., все още са били видими на неговия профил в социалните медии до края на юли тази година, когато той изтрил някои клипове, отменил абонамента си към две крайнодесни онлайн групи и ограничил достъпа до един от профилите си.

Петров е 27-годишен съветник в канцеларията на Мария Лвова-Белова – руския комисар по правата на децата. През март Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на Лвова-Белова и руския президент Владимир Путин по обвинения, че са извършили военни престъпления, като насила са депортирали стотици деца от Украйна и са ги отвели в Русия. Лвова-Белова отрича да е извършила военни престъпления. Тя твърди, че уязвими деца са били отведени в Русия, за да бъдат предпазени от насилие и защитени от ръководството в Украйна, което тя описва като "фашисти, позволили на вируса на нацизма" да се завърне.

Агенция Ройтерс открила, че когато бил на възраст между 16 и 19 години Петров направил най-малко три публикации в социални медии, в които се съдържали клипове, изображения или съобщения от руска крайнодясна организация, която проповядва върховенството на бялата раса, както и три изображения и лозунги, асоциирани с неонацизъм.

В потребителското име на Петров в "Скайп" (Skype) има препратка към изповядващата върховенството на бялата раса организация "Вотанюгенд" (Wotanjugend), а в профила му в "Инстаграм" (Instagram) има кодирани препратки към Адолф Хитлер, посочва още Ройтерс. Потребителското име на Петров в "Инстраграм" (Instagram) е било "fanat1k8814". Числата 88 са често използвани от неонацистите, тъй като осмата буква в английската азбука е "H" и това служи за препратка към лозунга "Heil Hitler" (Хайл Хитлер). Числото 14 пък се свързва в крайнодесните кръгове с неонацистки лозунг.

Въпреки че Петров е публикувал съдържание, произхождащо от или свързано с изповядващи върховенството на бялата раса крайнодесни групи, той не е изразил явна подкрепа за тях в нито една от публикациите, видени от Ройтерс.

В свое изявление, в което отговаря на запитване за коментар на Ройтерс, Петров казва: "Недвусмислено, никога не съм имал и нямам никакви връзки с неонацистки организации. Никога не съм членувал и не съм не съм имал профили в социалните мрежи, свързани или отнасящи се до нацистки организации". Той добавя, че за него е невъзможно да си спомни какво е препубликувал преди години, а оттогава групите в социалните мрежи може да са променили имената си, дейностите си и ориентацията си.

Администратор за на онлайн общността "Вотанюгенд" е заявил пред Ройтерс, че не познава Петров и че е малко вероятно той някога да е бил член на общността. Администраторът е добавил, че групата изповядва десен светоглед и много от нейните членове и последователи подкрепят Украйна във войната ѝ срещу Русия, защото искат да премахнат руската държава.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания