Отидете към основна версия

6 585 73

САЩ и Япония търсят начин да противодействат на руските ракети

  • циркон-
  • сащ-
  • русия-
  • ракети-
  • прехващач-
  • ракета

Очаква се споразумението да бъде сключено в петък

Снимка: БГНЕС/ EPA, руски кораб изстрелва "Циркон"

Япония и САЩ тази седмица ще се споразумеят да разработят съвместно ракета-прехващач, която да противодейства на хиперзвукови бойни глави, разработвани от Китай, Русия и Северна Корея, предаде Ройтерс, като се позова на японския в. "Йомиури", съобщи БТА.

Очаква се споразумението да бъде сключено в петък, когато американският президент Джо Байдън ще се срещне с японския премиер Фумио Кишида в САЩ, твърди вестникът, без да посочва източник на тази информация. Служители на японското министерство на външните работи не са отговорили на запитване за коментар, отправено извън работното време на ведомството, отбелязва Ройтерс.

За разлика от типичните балистични бойни глави, които летят по предвидими траектории, докато падат от космоса към целите си, хиперзвуковите снаряди могат да променят курса си, което ги прави по-трудни за прехващане.

Байдън и Кишида ще се срещнат в кулоарите на тристранна среща на върха, в която ще участва и южнокорейският президент Юн Сук-йол, съобщи "Йомиури". Тя ще се проведе в Кемп Дейвид, щата Мериленд.

През януари САЩ и Япония се договориха да обмислят сътрудничество за разработването на ракетен прехващач на среща на американския държавен секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин с японския министър на външните работи Йошимаса Хаяши и министъра на отбраната Ясуказу Хамада.

Сключването на това споразумение би било второто подобно сътрудничество на двете страни в областта на технологиите за противоракетна отбрана, отбелязва Ройтерс. Вашингтон и Токио вече разработиха ракета с по-дълъг обхват на действие, предназначена за поразяване на бойни глави в космоса, която Япония разполага на военни кораби в морето между Япония и Корейския полуостров, за да се предпазва от севернокорейски ракетни удари.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 57 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: