Отидете към основна версия

2 889 20

Тежки критики към САЩ на фона на едно от най-тежките бедствия в историята

  • хавай-
  • хаваи-
  • хавайски острови-
  • сащ-
  • критика-
  • бедствие-
  • пожар-
  • мауи

Имаше и критики, че в началото на пожара не са били използвани предупредителни сирени

Снимка: БГНЕС/ EPA

На фона на информацията, че в следствие на горски пожари на хавайския остров Мауи са загинали повече от 89 души, а според местните власти има опасения, че броят на жертвите ще нарасне, все по-силно звучат и въпросите дали властите са могли да реагират много по-добре на това, което се превърна в едно от най-тежките бедствия в историята на САЩ, предаде ДПА, съобщи БТА.

Професионалният сърфист Кай Лени се оплака в свой видеоклип, публикуван в "Инстаграм", че липсата на одобрение от страна на правителството е забавила доставките на помощи, въпреки че по-късно е бил одобрен полет за доставка на лекарства. Лени заяви, че самият той е използвал джет, за да доставя стоки от първа необходимост на хората по вода, тъй като много пътища са затворени.

Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) вчера съобщи, че около десет федерални агенции са ангажирани с усилията за оказване на помощ на пострадалите от пожара. По думите на агенцията около 150 служители на FEMA, включително екипи за търсене и спасяване, вече са на Мауи, а още толкова са напът.

Имаше и критики, че в началото на пожара на Мауи не са били използвани предупредителни сирени. Спасителните работи бяха допълнително затруднени от факта, че до малкия град Лахайна в северната част на острова, както и до южната част на острова, може да се стигне само по един основен път.

Градът е особено тежко засегнат, като много улици там приличат на военна зона. Имало е и оплаквания, че евакуацията може би е била разпоредена твърде късно, става ясно от публикация във "Фейсбук" на в. "Ню Йорк Таймс". Началникът на пожарната Брадфорд Вентура заяви на пресконференция, че пожарите са се разпространили изненадващо бързо и че поради това е било "почти невъзможно" да се разпореди евакуация достатъчно бързо. Властите съобщават, че пожарите са под контрол.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.

Свързани новини