Отидете към основна версия

2 226 44

САЩ настояват Иран да спре продажбата на военни дронове на Русия

  • дронове-
  • дрон-
  • иран-
  • русия-
  • сащ-
  • украйна-
  • война

Иран е прехвърлил от затвора под домашен арест петима американски граждани, обвинени в шпионаж

Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати настояват Иран да спре продажбата на военни дронове на Русия като част от разговорите за по-широко споразумение между Вашингтон и Техеран за намаляване на напрежението, съобщи британския в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на добре информирани източници, предаде БТА.

Вашингтон настоява Иран да спре да продава на Русия бойни дронове, които Москва използва във войната в Украйна, както и резервни части за повредените безпилотни летателни апарати, се казва в публикация на вестника, който цитира ирански служител и друг запознат с въпроса източник, отбелязва Ройтерс.

Агенцията посочва, че Белият дом и иранското външно министерство не са отговорили на поискания от нея коментар по случая. Публикацията се появява в момент, когато Вашингтон и Техеран са опитват да намалят напрежението и да възобновят по-широките преговори за иранската ядрена програма. Вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че би приветствал всички стъпки на Ислямската република за деескалация на "нарастващата ядрена заплаха".

Тези обсъждания се провеждат успоредно със състояли се миналата седмица преговори по сделка за размяна на затворници, пише вестникът. Миналата седмица източници на Ройтерс съобщиха, че Иран е прехвърлил от затвора под домашен арест петима американски граждани, обвинени в шпионаж, като част от сделка за размразяване на ирански средства в размер на 6 милиарда долара в Южна Корея. Вашингтон блокира средствата, спечелени от продажбата на въглеводороди, съгласно американските санкции.

Иран разреши четирима задържани американски граждани да бъдат изведени от затвора Евин в Техеран и поставени под домашен арест, петият беше прехвърлен под домашен арест по-рано.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 25 гласа.

Свързани новини