Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Август, 2023 11:29 7 716 47

Германия е изправена пред ключово решение. Украйна: Не ни остава много време!

  • украйна-
  • таурус-
  • ракети-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • германия-
  • олаф шолц

В края на миналата седмица канцлерът Шолц заяви, че няма да оказва натиск за изпращането на ракети

Германия е изправена пред ключово решение. Украйна: Не ни остава много време! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Според изказвания на германския финансов министър Кристиян Линдер Киев се надява Германия скоро да достави на Украйна крилати ракети "Таурус", пише в днешния си брой в. "Зюддойче цайтунг". "Не ни остава много време, за да постигнем успехи", каза вчера по германското радио украинският заместник-външен министър и бивш посланик в Берлин Андрий Мелник. Всички експерти са съгласни, че крилатите ракети "Таурус" ще бъдат използвани за текущата контраофанзива, коментира вестникът, цитиран от БТА.

Изданието припомня, че в понеделник Линдер посети Киев и изрази разбиране към украинското искане. Тогава той намекна, че този въпрос ще бъде решен бързо. "Да, знам, че много хора симпатизират на предоставянето на подобна подкрепа, включително и аз. Надявам се, че скоро, много скоро този въпрос ще бъде решен", каза германският финансов министър.

Още новини от Украйна

Федералното правителство обаче изпраща противоречиви сигнали, коментира "Зюддойче цайтунг". В края на миналата седмица канцлерът Олаф Шолц заяви, че няма да оказва натиск за изпращането на ракети "Таурус". "Решенията винаги трябва да бъдат обмисляни внимателно. И аз ще продължа да правя това и да казвам това много ясно", каза Шолц.

Въпросните ракети имат обсег на действие до 500 километра, отбелязва "Зюддойче цайтунг". Германия, както и останалите страни от НАТО, иска да предотврати използването на нейно оръжие срещу руска територия, за да не се стигне до разрастване на конфликта. Поради това се обсъждат техническите възможности за ограничаване на обсега на ракетите, отбелязва германският вестник. "Разбираме страха на германците, че страната им може да бъде въвлечена във войната", каза Мелник. Същевременно той повтори уверението на Киев, че крилатите ракети ще бъдат използвани само срещу руски цели на украинска територия.

Германският финансов министър от своя страна каза, че има "утвърдени процедури" за доставки на оръжие в Украйна. Той обясни пред телевизия А Ер Де, че Германия се консултира със съюзниците си за оръжейните доставки, запазва оръжията, които са ѝ нужни за собствената ѝ отбрана и освен това предоставя на Киев само военни средства, които не биха въвлекли Берлин в конфликта. Линдер смята, че решението трябва да се вземе "значително по-бързо и в по-кратък срок от предишните подобни проекти". Източници от управляващата коалиция казаха, че се очаква положително решение, посочва "Зюддойче цайтунг".

Евентуалната доставка на "Таурус" предизвика остри критики от страна на "Левите" и от някои политици от Християндемократическия съюз. "За нас е ясно, че всяко ново оръжие носи риск от нова ескалация", заяви Тобиас Банк, ръководител на федералното бюро на "Левите". Михаел Кречмер от Християндемократическия съюз (ХДС), който е премиер на провинция Саксония, изрази сходна позиция. "Искаме ли наистина да приемем, че германски ракети биха могли да ударят Русия", попита риторично германският политик. Федералното правителство отново пресича червени линии, начертани от самото него, каза той пред сп. "Шпигел". Кречмер подчерта необходимостта от "нови интензивни дипломатически инициативи на свободния Запад.

Съпредседателят на германската партия "Зелените/Съюз 90" Омид Нурипур обаче настоя за бързо вземане на решение по въпроса, пише в днешния си брой в. "Тагесшпигел". "Украйна спешно се нуждае от допълнителна военна помощ, която включва и крилати ракети "Таурус". Поради това решението за германската доставка трябва да се вземе бързо", каза той пред изданието. "Ако са нужни технически модификации, те трябва да бъдат направени в най-кратък срок", допълни Нурипур.

Германският вестник "Юнге велт" се спира на рисковете от предоставянето на "Таурус" на Украйна. "По този начин на фронта… се появява оръжие с обсег от 500 километра. Изданието "Фокус" го приветства като "разбивач на бункери", а в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" като "германско средство за постигане на обрат в ситуацията". Разстоянието от най-северната точка на Украйна до Москва е около 470 километра. Лесно е да се отстранят софтуерните ограничения за използването на "Таурус" само на украинска територия", предупреждава "Юнге велт".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 стоян георгиев

    15 46 Отговор
    Ракетите ще бъдат доставени ,но за съжаление става бавно.с тези ракети крим и моста стават стрелбище.

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сиса

    22 5 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Das Erste: Германия ще предостави ракети на Киев, но първо ще ги препрограмира, за да не достигнат до Русия
    12.08.2023 11:00
    Германското правителство проучва начини за снабдяване на Киев с крилати ракети Taurus с голям обсег от запасите на Бундесвера през следващите месеци, съобщава Das Erste. Според съобщения в германските медии, Министерството на отбраната в момента преговаря с представители на отбранителната промишленост за технически промени в ракетите. С тяхна помощ германският канцлер Олаф Шолц възнамерява да изключи възможността Украйна да нанесе удар по руска територия. В същото време Шолц „вече не изпитва принципни съмнения относно
    доставките.
    Според съобщения в германските медии германският канцлер Олаф Шолц възнамерява да премахне възможността Украйна да удари по руска територия с ракетите с голям обсег на действие, като въведе технически промени. Съобщава се, че Шолц възнамерява да одобри доставката на Taurus едва след като се убеди, че са налични ограничения. Шолц обаче „вече няма принципни съмнения относно тази идея“.
    По-рано германските медии, позовавайки се на източници от управляващата коалиция, съобщиха, че германското правителство възнамерява да обяви доставката на Киев на крилати ракети с голям обсег на действие «в близко бъдеще».
  • 8 Марафейка

    21 5 Отговор
    Чакаме някоя по-така новина. Нали се сещаш?
  • 9 Деса поетеса

    27 6 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Ще гледа Крим през мсксрон.

    Коментиран от #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    46 6 Отговор
    Когато почнахте да пишете за Танковете Леопард2.....Те вече бяха от месец в Полша и украйна.......И то не 15,а доста дълга влакова композиция и не една....Съща е и съдбата на Снаряди "Таурус"...........
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Колежке, и аз го поемам дълбоко!

    Коментиран от #15

  • 14 Иво

    59 5 Отговор
    Абе защо никоя медеия не споделя нищо за протестите в Германия, Чехия,Италия,Литва и още куп други държавата. На много европейци им стана ясно защо е войната и искат да се спрат всякакви доставки на оръжие

    Коментиран от #28

  • 15 Кочо

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Аз съм по-дōбра, ма!

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Смешниците

    52 8 Отговор
    вече не говорят за военната победа на Укрия, която една година рекламираха и с която мамеха укрите да умират за интересите на Сащ... Сега с намаляването на укрите и поради неефективността и слабостите на англосаксонското оръжие се фабрикуват нови и нови лъжи за за измъкване от войната, която краварите запалиха...

    Коментиран от #20, #39

  • 18 стоян георгиев

    7 30 Отговор

    До коментар #9 от "Деса поетеса":

    Днес има интересни видеа с кримския мост.гледай ги матрьож ще ти харесат.та кривия макарон се оказва прав.
  • 19 Иво

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кочо":

    Не си! Ас съм по-добра!
  • 20 стоян георгиев

    8 30 Отговор

    До коментар #17 от "Смешниците":

    Не ти ли омръзна да ставаш за смях.вече не ставало въпрос за победа на украйна???? За какво става въпрос бе матрьож? Ххаахаха !!!!
  • 21 Aфроамериканец

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Из ьлнявам мечтите ти ...

    Коментиран от #24

  • 22 Иво

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Дрън дрън та пляс":

    Искаш ли съ ти дуфъм?
  • 23 Ами стига сте отлагали!

    24 4 Отговор
    Ами давайте ги вече тия ракети, и да се свършва с тая "военна операция", щото никой не иска войната да продължава дълго.
  • 24 Иво

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Aфроамериканец":

    Могъл ли съ ти дуфна? Само малко?
  • 25 Ксаниба

    19 4 Отговор
    ам швабен помнят руските кютюци. простите бандери обаче рзчитаха на братска любов явно, като са пусналина мамерикосите...

    Коментиран от #42

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дайте да дадем

    41 5 Отговор
    Украинците, заедно с английските и американските си ментори унищожиха Северен поток 1 и 2, по които Германия получаваше евтино гориво. Сега, германската икономика, двигател на ЕС, е в рецесия! Основно заради скъпите горива. Но, "благодарното" украинско ръководство не спира да иска все по-ново и далекобойно оръжие, с което само дразни Голямата мечка!

    Коментиран от #30

  • 28 Да.....

    7 35 Отговор

    До коментар #14 от "Иво":

    Защото тези така наречени "протести" са организирани от руски шпиони и не отразяват настроенията в изброените от теб държави. Мисли малко, ако разбира се мозъкът ти не пропит от болшевишки лозунги.

    Коментиран от #44

  • 29 Пешо

    28 6 Отговор
    Розовите швабета сериозно си подритват здравната книжка. Как не разбраха, че от всичките тия оръжия ще става само по зле.

    Коментиран от #32, #35

  • 30 Е......

    6 22 Отговор

    До коментар #27 от "Дайте да дадем":

    "Голямата мечка", май се оказа виртуална! Не мечка, а мишок, скрит в бункера.
  • 31 Ястребовски

    32 9 Отговор
    Украинците са пред разпад и са готови на отчаяни действия. Ако им дадат ракети Таурус то първата работа укрите ще бъде да праснат Запорожката АЕЦ и да обвинят руснаците, че са я взривили.

    Коментиран от #34, #37

  • 32 Да, ама не!

    6 24 Отговор

    До коментар #29 от "Пешо":

    По-зле, но за кого? За твоите алкохолизирани ватенки с ушанки, нали? Залагаш на умрял кон, не......., по-скоро на мъртва котка.
  • 33 Кочо

    21 4 Отговор
    Писах, че Путин ще ви унищожи и го изтриха, съвсем неоснователно, безпринципно и в противоречие с каноните на настоящия сайт!!!???
  • 34 Лаврентий Берия

    4 21 Отговор

    До коментар #31 от "Ястребовски":

    Не, по скоро си Путиновски! Всичките путинофили 24/7 се занимавате с това което прави руската пропаганда - хвърляне на вината върху жертвата, дехуманизиране на украинците, разпространяване на лъжлива и невярна пропаганда. Всъщност вие сте истинската Пета колона на Путин. В този сайт сте болшинството. Чак да се замисли човек, дали пък сайта за това не е направен. За мен отговора е ясен.
  • 35 Лаврентий Берия

    2 15 Отговор

    До коментар #29 от "Пешо":

    Прав си "Пешо"! Все по зле ще става за Българомразещия Московски Гном! Все по трудно ще обяснява на руските майки защо посрещат синовете си в поцинковани кофчези. Или не ги срещат въобще. На жените - защо остават без съпрузи. А на децата - къде са бащите им. И дали една открито империалистическа война може да се оправдава като "Отечествена". Руснаците си имат своите особености. Ако си попрочел нещо от историята им - 1905 - 1922 - със сигурност ще разбереш, че ще дойде момента в който ще му се търси отговорност. Но се съмнявам да си чел.
  • 36 Стоян Георгиев

    6 4 Отговор
    Пак ли е избягал от психодиспансера?!? Ама наденете му вече една усмирителна риза и по-силни медикаменти му вливайте.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 За 2 седмици

    1 8 Отговор
    200 пленени ребята.Вижте на интервюто какво разправят ,лак им се мре за путин.Даже руснаците не ги признават за пленени.
  • 39 стоян

    2 10 Отговор

    До коментар #17 от "Смешниците":

    До 17 ком - много си умен -белязали са те в синйо и го прочетох - как да не те похваля за разказа от един путинофил
  • 40 Гочо

    3 10 Отговор
    Да се изпращат...немедлено...и руските фашисти да бъдат изтласкани от територията на Украйна...това е пре...достатъчно....
  • 41 Скорпи

    3 7 Отговор
    Мо...запомнете ги тези наши проруски недоразумения и когато Фашиста Путин седне на подсъдимата скамейка в Хага....до него да седнат или в него.....за тях ще е чест........да бъдат съдени и те...за диверсия срещу БГ.
  • 42 Руснаков

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ксаниба":

    Не се ли усещаш че почиваш на стари лаври...времената са съвсем други...Зетя....
  • 43 Трол

    2 10 Отговор
    Запада си играе на котка и мишка с рашия.
    Реално войната може да свърши светкавично,ако им предоставят нужните оръжия на украинците,но трябва да оставят нещо и на путлер,за да го представи като победа пред рашистите и да не използва ядрени оръжия...
  • 44 Минувач

    11 1 Отговор

    До коментар #28 от "Да.....":

    А ти, като си такъв мислител, айде обяси на всички ни - как примерно шепа руски шпиони, тайни и покрити, са в каквото и да е състояние да организират хиляди хора. Това не са десетина човека, на които да можеш да платиш или да можеш да успееш да промиеш мозъка, това са хиляди и хиляди. Отделно, ако има руска връзка, то как точно ще остане скрита от тамошните служби да я огласят, след като са замесени толкова хора. Май ти трябва да мислиш малко повечко. Отделно, ако тамошните народи са толкова против Русия и за Украйна, защо техните шествия от началото на войната нещо секнаха, къде им е подкрепата сега?
  • 45 Укрофил

    8 1 Отговор
    Министър Тагарев заяви,че ще изпратим на Украината най- мощното оръжие - крилатата ракета Мария Атанасова с обсег на действие 1 милион квадратни милиметра.Треперете рууууснаци.Мара иди!
  • 46 Радо

    4 1 Отговор
    Тука има такива коментатори че направо ми се повдига от тях , а що се отнася по темата : Как укронацистите , хем са сигурни в победата , хем пък сега малко време им оставало ?
  • 47 Ха Ха

    0 0 Отговор
    баснописката да си прати килотите ...като бактериологично оръжие за урките !
Новини по държави: