Отидете към основна версия

4 659 128

Киев: Превзехме Урожайное, сложна е ситуацията около Купянск

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • бахмут-
  • урожайное-
  • купянск

Западните експерти предположиха, че основната цел на настъплението на руската армия край Купянск е да отклони силите на украинските войски, настъпващи в южната част на Донецка област и в Запорожка област

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Командващият сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна генерал Александър Сирски заяви, че е взел някои "важни решения", които имат за цел да осигурят надеждността на отбраната в Купянското направление. Той не уточни за какви решения става дума, цитира думите му руската служба на Би Би Си.

Сирски пише в "Телеграм", че "поради изостряне на ситуацията в Купянското направление", той работи през по-голямата част от деня в части, които се отбраняват в покрайнините на града.

"Врагът се опитва да пробие отбраната на нашите войски с щурмови отряди, които се комплектуват главно от затворници, които ежедневно, в различни посоки, се опитват да пробият отбраната на нашите войски, като искат да блокират и по-късно да превземат Купянск", пише Сирски.

Според него в Лиманското направление (в съседство с Купянсото) руската армия извършва прегрупиране и подмяна на части, които са загубили боеспособност поради понесени загуби.

За ситуацията в района на Бахмут, където украинските въоръжени сили се опитват да обкръжат града, Сирски пише, че обстановката е "сложна, но контролирана", а украинските военни продължават да се движат напред, въпреки контраатаките и тежкия вражески обстрел.

Офанзивата на руските войски в района на Купянск започна в средата на лятото. Украинските военни лидери твърдят, че в този район са концентрирани до 100 000 военнослужещи от руската армия.

Близо до Купянск руснаците успяха да извървят няколко километра, но все още не успяха да се доближат до това стратегически важно селище в Харковска област.

Западните експерти предположиха, че основната цел на настъплението на руската армия край Купянск е да отклони силите на украинските войски, настъпващи в южната част на Донецка област и в Запорожка област.

Украинската армия освободи критично важно село в Донецка област, разширявайки пробива си в руската отбрана на южния фронт.

Украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр потвърди освобождаването на Урожайное в сряда сутринта. Урожайне се намира на няколко километра югоизточно от Старомейорске, откъдето украинските сили изтласкаха Русия миналия месец.

Освобождението на селото е значителна победа за украинската контраофанзива, която бавно напредва през тежко минираните руски отбранителни линии, каза украинският военен анализатор Роман Свитан пред "Политико".

"Руснаците имаха установено укрепление в Урожайное до река Мокри Яли, която спираше нашите настъпателни операции в този район. Връщайки го под наш контрол, украинските сили минимизираха опасността от руска атака от фланговете и получиха ключ за по-бърз напредък през руските отбранителни линии до село Старомлиновка, където руснаците имат основната отбранителна линия", каза Свитан. "Ето защо руснаците се биеха толкова силно за Урожайне."

Украинските сили започнаха атаката си срещу Урожайное на 8 август, като отблъснаха руска контраатака на 13 август и в крайна сметка изтласкаха окупационните войски на Кремъл.

По-рано във вторник украинският военен анализатор полковник Петро Черник каза по време на брифинг, че стратегическата цел на Украйна е да достигне северния бряг на Азовско море, където се намират окупираните от Русия Мариупол и Бердянск. Според Черник, докато украинската армия се затруднява на източния фронт, тя има добри шансове да разбие руския фронт на юг.

Но освобождаването на селата струва скъпо на украинската армия. По време на брифинг в понеделник Маляр каза, че украинските сили са се сблъскали със силно минирани райони, понасяйки постоянен артилерийски огън и атаки от руски самолети. Освободеното село е опустошено, каза по украинската телевизия губернаторът на Донецк Павло Кириленко.

Според Кириленко около 80% от жилищния сектор на селото е бил унищожен от тежките боеве. Преди Русия да нахлуе през февруари 2022 г., Урожайное е бил дом на около 500 души. Украинското правителство успя да евакуира повечето от тях през първия месец от руската пълномащабна инвазия.

Някои обаче бяха останали.

"Веднага след като украинските въоръжени сили влязоха в селото, те успяха да намерят и евакуират трима възрастни хора, които са успели да оцелеят там през цялото това време след масовата евакуация, проведена от украинското правителство миналата година", каза Кириленко.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 69 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: