Отидете към основна версия

27 998 130

Путин се обръща към България за помощ, иска някои услуги

  • владимир путин-
  • русия-
  • българия-
  • шпиони-
  • алексей петров-
  • украйна-
  • нато-
  • великобритания-
  • кремъл

Не е изненадващо, че Кремъл изглежда се обръща към българските си приятели и иска от тях да направят някои услуги от миналите времена

Снимка: БГНЕС/ EPA

България попада в полезрението на западни медии във връзка с няколко теми. Агенциите Асошиейтед прес и Франс прес информират за убийството на Алексей Петров. В информациите те представят кратка справка кой е той, пише БТА.

През 90-те години на миналия век убийствата на обществени фигури се случваха често в България, но сега новият изблик на насилие шокира страната, отбелязва Асошиейтед прес. В новината по същата тема, публикувана от Франс прес, се припомня и, че неотдавна известен български престъпник, издирван от Интерпол, е бил убит в дома си в Кейптаун, в Южна Африка.

"Дойче веле" и Ей Би Си също пишат за убийството на Алексей Петров. Ей Би Си акцентира, че то е станало посред бял ден, а "Дойче веле" припомня, че убитият е имал полемично минало.

Италианската агенция АНСА и италианския в. "Кориере дела сера" коментират случая с тримата българи, задържани във Великобритания, по подозрения в шпионаж в полза на Русия, като и двете медии поставят акцента, че те са притежавали и фалшиви италиански паспорти, редом с документи за самоличност на други държави.

Британското издание "Спектейтър" също се спира върху случая с тримата българи, задържани във Великобритания. "Дали Путин извършва аутсорсинг в България на шпионажа си", пита изданието в заглавието на публикацията си. В нея се припомня, че "расовите, религиозните и културните връзки не се разкъсват толкова лесно и историческите връзки на България с Русия очевидно са все още непокътнати на някои нива". "При положение че руските граждани във Великобритания са под строго наблюдение след нахлуването на Путин в Украйна, не е изненадващо, че Кремъл изглежда се обръща към българските си приятели и иска от тях да направят някои услуги от миналите времена", се допълва в материала.

Британският в. "Таймс" пише, че двойката сред тримата български граждани, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, е отделяла от времето си, за да помага на българи мигранти във Великобритания. Двойката е разказала как е приемала оферти за работа вечерта, за да може да прекарва дните си, като предлага на българите, устройващи се в Лондон, безплатни курсове по английски и съвети как да станат британски граждани.

Изданието "Нюзуийк" пък се спира върху убийството на инвеститор в криптовалути, чието тяло бе намерено разчленено в София. Медията припомня, че убитият 41-годишен мъж, е имал и американско гражданство и представя какво пишат българските медии за предполагаемите мотиви за това деяние. Това е вторият криптоексперт, който бе намерен убит при брутални обстоятелства в рамките на месец, посочва "Нюзуийк". Първият беше Фернандо Перес Алгаба, части от чието тяло бяха открити в червен куфар, изхвърлен в Буенос Айрес на 23 юли, след като той беше обявен за издирване пет дни по-рано. Алгаба се хвалеше в "Инстаграм" с екстравагантния си начин на живот, финансиран от криптоинвестиции. Аутопсията на тленните му останки разкри, че той е бил прострелян три пъти, преди да бъде разчленен.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 130 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания