Отидете към основна версия

18 264 178

Разузнаването на САЩ направи смразяваща прогноза за украинската контраофанзива

  • контраофанзива-
  • сащ-
  • разузнаване-
  • мелитопол-
  • украйна-
  • русия-
  • война

Според американците Мелитопол ще продължи да бъде руски. Поне до края на тази година.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Разузнавателните служби на САЩ предполагат, че украинската армия няма да успее да постигне (до края на тази година) ключова цел, поставена за контраофанзивата. Става въпрос за югоизточния град Мелитопол, предаде The Washington Post.

Ако оценката се окаже вярна, това ще означава, че през тази година Киев няма да изпълни основната задача да пресече руския сухопътен коридор към Крим. Класифицираната прогноза се основава на умението на Русия да защитава окупираната територия с минни полета и окопи, което вероятно ще накара Украйна и нейните съюзници да ги посочат като причина, поради която контранастъплението не успява да постигне планираните цели.

Украинските сили, които настъпват към Мелитопол от град Роботине, на повече от 80 километра, ще останат на няколко километра от града, казаха американски служители. Според американското разузнаване украинските сили няма да успеят да достигнат целта си Мелитопол поне до края на тази година. Отбелязва се, че Мелитопол е ключов за украинската контраофанзива, тъй като се смята за врата към Крим. Градът се намира на пресечната точка на две важни магистрали и железопътна линия, които позволяват на Русия да прехвърли военен персонал и оборудване от полуострова към други окупирани територии в Южна Украйна.

През първата седмица на боевете Украйна претърпя тежки загуби срещу добре подготвената отбрана на Русия, въпреки че разполагаше с редица наскоро получени западни оръжия, включително произведени в Америка бойни превозни средства Bradley, произведени в Германия танкове Leopard 2 и специализирани машини за разчистване на мини, пише американското издание. Пътят до Мелитопол е изключително труден и дори връщането на по-близките градове би било трудно.

Русия има три основни отбранителни линии там и укрепени градове зад тях. Въпросът е не само дали Украйна може да пробие една или две от тях, но дали може да пробие и трите и да има достатъчно сили след такова изтощение да постигне нещо повече след това, включително освобождаване на Крим.

Мрачната перспектива, доведена до вниманието на някои републиканци и демократи на Капитолийския хълм, вече предизвика игра на обвинения на срещи при закрити врати. Някои републиканци сега отказват искането на президента Байдън за допълнителни 20,6 милиарда долара помощ за Украйна, предвид скромните резултати от офанзивата. Други републиканци и в по-малка степен твърдолинейни демократи обвиняват администрацията на Байдън, че не е изпратила по-мощни оръжия на Украйна по-рано.

Анализаторите казват, че предизвикателствата, пред които е изправена Украйна, са многостранни, но почти всички са съгласни, че Русия е надхвърлила очакванията, що се отнася до способността ѝ да защитава окупирана територия. За украинския блицкриг най-големият проблем остават минните полета. Руснаците имаха много време да се подготвят за подобна отбрана. Новата оценка на разузнаването е в съответствие с секретна прогноза на САЩ от февруари, която показва, че недостигът на оборудване и сили може да означава, че контраофанзивата не съответства с целта на Украйна да пресече сухопътния коридор към Крим до август.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 116 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: