Отидете към основна версия

4 838 122

Украйна ще получи една от най-старите версии на F-16

  • f-16-
  • ф-16-
  • самолети-
  • изтребители-
  • украйна-
  • сащ-
  • русия-
  • война

Въпреки това Украйна дълго време ще може да използва тези самолети

Снимка: БГНЕС/ EPA

Съюзниците ще предадат на Украйна стари версии на изтребителите F-16, които са били модернизирани през миналия век. Военновъздушните сили на Украйна ще получат версията F-16 MLU.

Според Defence Express не трябва да се отхвърля сценарий, при който някои изтребители може да претърпят някои допълнителни подобрения в близко бъдеще.

“Всички F-16 на Холандия и Дания бяха модернизирани от средата на 90-те до средата на 2000-те като част от програмата Mid-Life Update – MLU. И също бяха редовно обслужвани, за да се удължи техният експлоатационен живот. Радиолокационната станция е заменена с AN/APG-66(V)2, има обхват на откриване на целта до 110 км. Извършена е модернизация и по отношение на високоточните оръжия“, пишат експертите.

Отбелязва се, че версията F-16 MLU значително отстъпва на най-новата версия F-16V Block 70/72, но все пак е мощна машина, която може да изпълнява сериозни задачи. Важен е фактът, че дори използвани изтребители от този тип могат да служат дълго време.

„F-16 се доказа като повече от издръжлива машина, която, благодарение на добре разработени програми за модернизация и удължаване на експлоатационния живот, ще бъде на въоръжение още дълго време“, казват експерти.

През миналата седмица стана ясно, че Дания ще дари на Украйна 19 изтребителя F-16. Това заяви датската премиерка Мете Фредериксен на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски във военновъздушната база Скидструп. Фредериксен уточни, че се надява първите шест изтребителя да бъдат доставени около Нова година, а през 2024 г. Украйна да получи още пет самолета. Зеленски пристигна на визита в Дания, броени часове след като посети военновъздушна база в Нидерландия, където също получи уверение, че страната му ще получи изтребители F-16.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: