Отидете към основна версия

1 357 11

Германски опозиционен лидер изключи всякакво сътрудничество с крайнодясната АзГ

  • германия-
  • олаф шолц-
  • алтернатива за германия

Мерц призова за коренна промяна в имиграционната политика на правителството, включително чрез затягане на правилата за предоставяне на убежище и слагане край на отворените граници, поне временно

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на най-голямата германска опозиционна партия Фридрих Мерц изключи всякакво сътрудничество с крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Не работим с АзГ", каза в интервю за германския обществен телевизионен канал АРД Мерц, който ръководи Християндемократическия съюз (ХДС). "Мнозинства могат да се сформират и без АзГ."

През юли ясно си проличаха подводните камъни, които сътрудничеството с крайната десница крие за Мерц. Тогава се наложи той да се разграничава от свое изказване, в което допусна взаимодействие с АзГ на местно равнище, след като думите му предизвикаха бурни реакции в редовете на собствената му партия.

Основана преди десетилетие, националистическата и антиимигрантска АзГ наскоро постигна нов рекорд в подкрепата за нея в социологическите проучвания, но въпреки това мисълта за сътрудничество с нея си остава табу за представителите на основните политически течения в Германия.

Мерц призова за коренна промяна в имиграционната политика на правителството, включително чрез затягане на правилата за предоставяне на убежище и слагане край на отворените граници, поне временно.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: