Отидете към основна версия

1 120 21

Западни учения в Балтийско море ще отблъскват хипотетична руска атака

  • учения-
  • балтийско море-
  • нападение-
  • русия

Маневрите ще започнат другата седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Участниците в големите военноморски учения "Северни брегове", които предстои да започнат другата седмица в Балтийско море с участието на около 30 кораба и над 3000 западни военнослужещи, за първи път ще се упражняват как да действат при евентуално руско нападение, заяви началникът на военноморските сили на Германия вицеадмирал Ян Кристиан Как, цитиран от Ройтерс.

"Изпращаме ясно послание за готовност към Русия: не предприемайте нищо, докато ние сме на вахта", заяви пред медиите вицеадмиралът. "Реалното възпиране трябва да включва възможност за нападение", подчерта той.

В двуседмичните учения "Северни брегове", които ще започнат на 9 септември, ще се обучават рамо до рамо войски от всички държави от НАТО на Балтийско море, както и от бъдещия член Швеция и небалтийските съюзници САЩ, Канада, Нидерландия, Белгия и Франция. Те ще тренират амфибийни операции и удари от морето по цели на сушата.

Военноморският флот на САЩ ще изпрати за участие в ученията кораба "Меса верде" добави германският главнокомандващ. Корабът е с дължина над 200 метра, предназначен за транспортиране и десант на около 800 морски пехотинци.

Друг акцент в ученията, които ще се проведат край бреговете на Латвия и Естония, е осигуряването на морските пътища през Балтийско море.

"Финландия и балтийските държави зависят почти на 100 % от морските маршрути за доставки през Балтийско море", отбеляза Каак. "Ако коридорът Сувалки бъде блокиран, а това може да стане лесно, тъй като там има само два пътя и една железопътна линия, тогава ни остават само морските маршрути и ще трябва да си проправяме път."

Тесният сухопътен коридор Сувалки, с дължина около 65 км, е единствената връзка на балтийските държави с Полша и основната територия на НАТО в Европа. Това ще бъде първото учение от такъв мащаб, което германските военноморски сили, най-големият флот в Балтийско море според Как, ще командват от новия си морски щаб в Росток, който току-що достигна оперативна готовност. Германия иска да предостави съоръжението на НАТО като регионален морски щаб, способен да ръководи операциите на алианса в Балтийско море в случай на конфликт. "Уведомлението ни е напът", съобщи Как, като добави, че очаква скорошен положителен отговор от алианса.

Финландия се присъедини към НАТО тази година, а молбата на Швеция за присъединяване се очаква да бъде одобрена скоро, като и двете стъпки бяха предприети в отговор на руското нахлуване в Украйна. Това радикално промени стратегическата позиция по Балтийско море, където голяма част от бреговата ивица принадлежеше на неутрални държави, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини