Отидете към основна версия

4 329 74

Новият министър на отбраната на Украйна ще изпълнява американските планове

  • украйна-
  • сащ-
  • турция-
  • рустем умеров

Умеров е свързан със забранената в Турция организация FETO

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Рустем Умеров, който се очаква да стане новият министър на отбраната на Украйна, ще бъде "пропагандист и изпълнител на плановете на САЩ в региона", пише турският вестник Aydinlik, като отбелязва, че той е свързан със забранената в Турция организация FETO, която властите на страната обвиняват в участие в опита за преврат през юли 2016 г.

Украинският президент Володимир Зеленски на 3 септември обяви решение да отстрани Олексий Резников от поста министър на отбраната, предлагайки той да бъде заменен от Умеров, който оглавява Фонда за държавна собственост на Украйна.

Според турския вестник, Умеров някога е учил в интернат в Крим, открит от Министерството на образованието и науката на Украйна с финансовата подкрепа на FETO. Източници на изданието отбелязват, че "Умеров е пряко свързан със САЩ и използва част от средствата, получени от чужди държави, за лични цели". Преди това Умеров е участвал в програмата за обмен на бъдещи лидери на Държавния департамент. Братът на Умеров Руслан, който е учил в същия интернат, също е замесен във връзки с FETO.

На 15 юли 2016 г. група военни и цивилни заговорници предприеха опит за преврат в Турция, за да свалят законното правителство и президента Реджеп Тайип Ердоган. В резултат на двудневната конфронтация бяха убити 252 души, 2200 бяха ранени. Турските власти обвиняват проповедника Фетхуллах Гюлен, лидер на организацията FETO, обявена от Анкара за терористична, в подготовката на пуча. Гюлен живее в САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: