Отидете към основна версия

1 247 22

Бербок: Париж и Берлин са като "стара семейна двойка"

  • париж-
  • берлин-
  • германия-
  • франция-
  • спорове-
  • столици

Между двете столици продължава да има теми, които пораждат спорове

Източник: БГНЕС

Между Париж и Берлин продължава да има теми, които пораждат спорове, особено що се отнася до ядрената енергия, признава германският външен министър Аналена Бербок в интервю за френския всекидневник "Уест Франс", предаде Франс прес.

Едновременно с това Бербок отбелязва, че Франция и Германия, които са си "най-добрите приятели на света", продължават да се карат като "стара семейна двойка". Според Бербок една от основните теми, по които спорят двете страни, е реформата на европейския електрически пазар.

"По въпроса с ядрената енергия обществата ни от дълго време са на различни мнения. През април Германия спря и последната си атомна централа, а ядрената енергия е неразделна част от електроснабдяването във Франция", казва Бербок пред френското издание.

"Това е ситуация, която Париж и Берлин трябва да приемат", смята Бербок, като изтъкна, че фокусът трябва да е върху това, което обединява двете страни, като например "вярата във въглеродната неутралност".

За да може "старата двойка" да постигне консенсус, Бербок съветва да бъдат задълбочени отношенията на довериe, които се основават най-вече на "контактите между гражданите, на силното сближаване, на трансграничната работа".

Миналата година отношенията между Париж и Берлин преживяха криза на фона на войната в Украйна, тъй като двете страни изразиха различни гледни точки по отношения на проблемите, предизвикани от покачването на цените на енергията, както и по въпросите за ядрената енергия и европейската отбрана, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: