Отидете към основна версия

1 445 11

Напрежение в протока! Тайван засече 39 китайски военни самолета и самолетоносач

  • тайван-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • тайвански проток

През последните години Пекин засили военния и политически натиск върху Тайван, като често провежда военноморски учения или изпраща бойни самолети които докосват въздушното пространство на страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тайван съобщи в понеделник, че е засякъл 39 китайски бойни изстребители и самолетоносач близо до острова, след като американски разрушител и канадска фрегата преминаха през Тайванския проток през уикенда, съобщи The Defense Post.

Между неделя и понеделник сутринта 26 самолета и 13 военни кораба са оперирали около острова, докато други 13 самолета са били засечени от ранните часове на понеделник, според министерството на отбраната на Тайван.

Китайският превозвач Shandong също беше засечен в понеделник на около 60 морски мили югоизточно от най-южния край на Тайван, плавайки на изток.

През последните години Пекин засили военния и политически натиск върху Тайван, като често провежда военноморски учения или изпраща бойни самолети които докосват въздушното пространство на страната, в отговор на всякакви дипломатически ангажименти с Тайпе.

Тайван съобщи, че 22 от 39-те самолета, засечени наскоро, са пресекли средната линия на Тайванския проток, тесен воден път между острова и Китай.

"Военните следят отблизо ситуацията и са възложили на самолети, кораби на флота и наземни ракетни системи да реагират", се казва в изявление на министерството на отбраната на Тайван.

В събота Китай заяви, че войските му са "в постоянна висока готовност", след като двата кораба, принадлежащи на Съединените щати и Канада, са преминали през Тайванския пролив.

Американският флот каза, че корабите са били разрушителят с управляеми ракети от клас Arleigh Burke USS Ralph Johnson и HMCS Ottawa и че транзитът "демонстрира ангажимента на Съединените щати и нашите съюзници и партньори към свободен и отворен тихо-индийски океан".

Съединените щати и западните съюзници увеличиха "свободата на корабоплаването" през Тайванския проток и спорното Южнокитайско море, за да потвърдят, че и двете са международни водни пътища, което разгневи Пекин.

През април Пекин проведе военни учения за симулиране на обкръжаването на острова през април, след като Цай се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Калифорния.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини