Last news in Fakti

11 Септември, 2023 21:39 1 434 11

Напрежение в протока! Тайван засече 39 китайски военни самолета и самолетоносач

  • тайван-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • тайвански проток

През последните години Пекин засили военния и политически натиск върху Тайван, като често провежда военноморски учения или изпраща бойни самолети които докосват въздушното пространство на страната

Напрежение в протока! Тайван засече 39 китайски военни самолета и самолетоносач - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тайван съобщи в понеделник, че е засякъл 39 китайски бойни изстребители и самолетоносач близо до острова, след като американски разрушител и канадска фрегата преминаха през Тайванския проток през уикенда, съобщи The Defense Post.

Между неделя и понеделник сутринта 26 самолета и 13 военни кораба са оперирали около острова, докато други 13 самолета са били засечени от ранните часове на понеделник, според министерството на отбраната на Тайван.

Китайският превозвач Shandong също беше засечен в понеделник на около 60 морски мили югоизточно от най-южния край на Тайван, плавайки на изток.

През последните години Пекин засили военния и политически натиск върху Тайван, като често провежда военноморски учения или изпраща бойни самолети които докосват въздушното пространство на страната, в отговор на всякакви дипломатически ангажименти с Тайпе.

Тайван съобщи, че 22 от 39-те самолета, засечени наскоро, са пресекли средната линия на Тайванския проток, тесен воден път между острова и Китай.

"Военните следят отблизо ситуацията и са възложили на самолети, кораби на флота и наземни ракетни системи да реагират", се казва в изявление на министерството на отбраната на Тайван.

В събота Китай заяви, че войските му са "в постоянна висока готовност", след като двата кораба, принадлежащи на Съединените щати и Канада, са преминали през Тайванския пролив.

Американският флот каза, че корабите са били разрушителят с управляеми ракети от клас Arleigh Burke USS Ralph Johnson и HMCS Ottawa и че транзитът "демонстрира ангажимента на Съединените щати и нашите съюзници и партньори към свободен и отворен тихо-индийски океан".

Съединените щати и западните съюзници увеличиха "свободата на корабоплаването" през Тайванския проток и спорното Южнокитайско море, за да потвърдят, че и двете са международни водни пътища, което разгневи Пекин.

През април Пекин проведе военни учения за симулиране на обкръжаването на острова през април, след като Цай се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Калифорния.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Другарят Си

    18 3 Отговор
    Посрещайте гости!
  • 2 На фалиралите ФАЩ и НАТЮ-тУ

    20 2 Отговор
    Стиска ли им да отворят втори фронт 😁
  • 3 това е вашата армия

    15 1 Отговор
    кво засичате в окръг тайван ?
  • 4 Ляв+

    20 0 Отговор
    Уж всички са съгласни с концепцията за Единен Китай, пък квичат за Тайван като заклани. Споко, Китай не е вече в фазата на Културната Революция, нито пък в Русия е Сталинизъм
  • 5 долу сащ

    15 2 Отговор
    почвайте ги! закъснявате с всеки ден, краварската чума е плъзнала из азия
  • 6 САРМАТ

    11 1 Отговор
    ДАЖЕ И РУСИЯ КАЗВА,ЧЕ ТАЙВАН Е КИТАЙ!
  • 7 Свети Путлер

    3 11 Отговор
    Нещо не сте разбрали концепцията за единен Китай. Това означава Китай под демократично тайванско управление.
  • 8 Масада

    6 2 Отговор
    Къде е Кизнеджер да ги възпре
  • 9 ПУТИН

    10 3 Отговор
    СКОРО И В ТАЙВАН СВО!
  • 10 Сомалийския пират

    1 7 Отговор
    То и Русия така обикаляше около Украйна, после вороломно нахлу и ... си счупиха зъбите,същото очаква и малките оризчета.😁
  • 11 Гост

    3 0 Отговор
    "демонстрира ангажимента на Съединените щати и нашите съюзници и партньори към свободен и отворен тихо-индийски океан" .....................
    океанът да не е американски или канадски ве .....