Отидете към основна версия

14 Септември, 2023 16:20, обновена 14 Септември, 2023 16:20 19 448 278

Украинската армия извърши нещо невиждано във военната история

  • украйна-
  • подводница-
  • ростов на дон-
  • севастопол-
  • крим-
  • русия-
  • война-
  • крилата ракета

Украйна извърши уникална по рода си атака по руска подводница

Снимка: БГНЕС/ EPA

За първи път в историята Украйна използва крилати ракети за унищожаване на подводница. И тази фантастична атака беше успешна.

Това пише Defense Express, анализирайки украинската атака срещу Севастопол. Става дума за изваждане от строя за повече от дълъг период или дори пълно унищожаване на два плавателни съда едновременно – подводницата „Ростов на Дон“ и на големия десантен кораб „Минск“.

И ако ударът на голям десантен кораб се случва за трети път, то атаката по подводница е уникална ситуация, която определено вече е записана в историята. Факт е, че Украйна няма стандартните възможности да се бори с руските подводници.

Сама по себе си подводницата е изключително сложна цел, противодействието на която изисква цял набор от средства, както с кораби за борба с подводници, самолети и хеликоптери, така и собствени подводници. А Украйна сега не разполага с такива. По-специално, въоръжените сили на Украйна не разполагат с модерни кораби, които могат да патрулират във водите, за да търсят и унищожават подводници, както и самолети като P-8 Poseidon, които могат да локализират подводници.

Единственият начин Украйна да удари руска подводница е да я унищожиш на повърхността. И точно това беше извършено от украинските пилоти. Това е първото използване на крилати ракети за унищожаване на подводница в историята. Украйна за пореден път изненадва военните анализатори със своята изобретателност. Както е известно, след инвазията Украйна потопи руския ракетен крайцер „Москва“ в Черно море – нещо, което се смяташе за трудно постижимо. С голяма степен на вероятност тази атака може да означава окончателното извеждане от строя на подводницата „Ростов на Дон“.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 256 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: