Отидете към основна версия

12 837 55

Огромен скандал между Грузия и Украйна

  • украйна-
  • грузия-
  • война-
  • русия-
  • тбилиси-
  • гиорги лорткипанидзе-
  • андрий юсов

Обвиненията поставят на изпитание връзките на Тбилиси с Киев

Снимка: БГНЕС/ EPA, протест в Грузия след клането в Буча

Грузия днес обвини бивш заместник-вътрешен министър, че заговорничи от Украйна, за да свали правителството в Тбилиси, предаде Ройтерс. Обвиненията поставят на изпитание връзките на Тбилиси с Киев в момент, в който Грузия задълбочава отношенията с Русия, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Грузинската Служба за държавна сигурност заяви, че наблюдава група, оглавена от Гиорги Лорткипанидзе, за когото се твърди, че работи като заместник ръководител на украинското военно разузнаване и е бивш член на правителство на Грузия, по времето, когато то е било съставено от силно прозападно настроени сили.

"Според потвърдена и проверена информация, прилагането на плана, разработен от Гиорги Лорткипанидзе, ще включва по-голяма група от грузински бойци в Украйна и част от грузинската младеж", се казва в изявление на Службата за държавна сигурност. В изявлението няма доказателства в подкрепа на тези твърдения и в Киев говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко заяви, че Тбилиси "се опитва да демонизира Украйна" заради вътрешнополитически причини.

"Украинската държава не се е намесвала, не се намесва и не планира да се намесва във вътрешните дела на Грузия", допълни Николенко. Андрий Юсов, говорител на Украинското военно разузнаване заяви, че Гиорги Лорткипанидзе никога не е бил заместник ръководител на тази служба, но отказа да каже, дали лице с това име работи в нея.

Според изявлението на грузинската Служба за сигурност планът за сваляне на грузинското правителство предвиждал насаждане на фрустрация сред младите грузинци, ако ЕС не предостави на Грузия статут на кандидатка за еврочленство по време на срещата си на върха в средата на декември.

Отношенията на Грузия с ЕС се влошиха от началото на руската инвазия в Украйна, като Тбилиси избягна да упреква Москва, въпреки че грузинското население е силно проукраински настроено. Много грузинци все още изпитат негативни настроения срещу Русия заради подкрепата ѝ за отцепническите грузински райони Абхазия и Южна Осетия. Доста грузинци са в редиците на чуждите бойци, сражаващи се сега на страната на Украйна.

Тбилиси достави хуманитарна помощ на тази страна, но отказа да наложи санкции на Русия и през май разреши преки полети от и до Русия за първи път от 2019 г. Същият месец премиерът Иракли Гарибашвили упрекна разширяването на НАТО като причина за руската инвазия в Украйна. Миналата година пък председателят на управляващата партия в Грузия предложи грузинците, сражаващи се на страната на Украйна, да бъдат лишавани от гражданство.

Киев от своя страна критикува Грузия за това, че е пратила в затвора бившия прозападен президент Михаил Саакашвили, който има украинско гражданство. Грузинската Служба за държавна сигурност казва, че бивш бодигард на Саакашвили е един от предполагаемите заговорници заедно с командир на грузинска част, сражаваща се в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 63 гласа.

Свързани новини