Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Септември, 2023 17:19 3 431 79

Ген. Петреъс: "Добри шансове за украинската контраофанзива"

  • украйна-
  • дейвид петреъс-
  • цру-
  • сащ-
  • контраофанзива-
  • русия-
  • война-
  • разузнаване

Това надхвърля всичко, което съм виждал от Втората световна война насам, споделя той

Ген. Петреъс: "Добри шансове за украинската контраофанзива" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинските сили успяха да постигнат само скромни успехи от началото на контраофанзивата през юни. В последните седмици обаче Киев обяви, че e пробита първата отбранителна линия на Русия и са освободили село Роботин, намиращо се източно от река Днепър. Американският генерал от резерва и бивш шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс, който командваше войските на САЩ и на съюзниците в Ирак и Афганистан, говори пред ДВ за напредъка на украинските сили.

ДВ: Генерал Петреъс, споделяте ли оценката, че съществува 50% вероятност украинците да пробият и втората, и третата линия на руската отбрана до края на тази година?

Дейвид Петреъс: Мисля, че има доста сериозни шансове за това. Но позволете ми да обясня какво стана ясно през първите три месеца от началото на тази контраофанзива. Установи се това, което винаги се е знаело. И аз съм го научавал много пъти в течение на собствената си кариера на боен командир при две различни войни. А то е, че нито един план не оцелява след сблъсъка с врага. Но въпросът след това е доколко добре се адаптират силите. И колко добре реагират те, след като се наложи да промените плана. В това отношение аз мисля, че украинците свършиха много впечатляваща работа.

Те адаптираха онова, което се опитаха да направят, след като разбраха за огромния мащаб на руските минни полета. А те са много дълбоки. Говорим за километри, много километри дължина, много по-дълбоки от разстоянията, описани в руските учебници. И украинците трябваше да си проправят пътя през тях, тъй като не разполагат с въздушната мощ и с бронирания капацитет за пробив и пр., които ние бихме използвали за атакуването на толкова мощна защита.

Така че украинската контраофанзива очевидно е много, много трудна. Украинците трябваше да се адаптират. Сега те започнаха да трупат успехи, особено в централната част на Запорожието около Роботин и пр. И мисля, че съществува доста добър шанс те да продължат напредъка.

Те са преминали първия отбранителен пояс и са навлезли във втория. Всеки един пояс включва танкови ровове, много дълбоки минни полета, други препятствия, драконови зъби и пр. Както и окопни линии, пълни с руски войници, а освен всичко има и дронове, идентифициращи украинските войници, които после биват обстрелвани с артилерия и ракети.

Така че това е много, много трудна задача. Тя надхвърля всичко, което си спомням да съм виждал от края на Втората световна война насам, наистина. Със сигурност е значително по-голямо предизвикателство от онова, което сме видели и в двете войни, които имах привилегията да командвам.

Въпросът, който всъщност си задавам, е кога руснаците могат да започнат да се пропукват? И кога тази защита наистина може да почне да се разпада? И могат ли тогава украинците да се възползват от това? Като да стигнат поне до тази много важна линия на комуникация, която продължава от Русия и минава през югоизточния бряг на Украйна?

Ако те успеят да я пресекат и нарушат, или дори просто подкопаят логистичния капацитет на руснаците да подкрéпят своите части в централната част на Южна Украйна, това би било едно доста сериозно постижение.

ДВ: В момента се казва, че украинската контраофанзива бавно набира скорост, както и че пробивът край Роботин се разширява. Т.е. напоследък има успехи. Кое ги направи възможни?

Петреъс.: Това, което ги направи възможни, е адаптацията на украинците. Те основно използват екипи от 10 човека, малки пехотни отряди и взводове. И те се бият от дърво до дърво, проправят си пътя през минните полета, установяват пътища през тях, след което защитават онова, което вече са завзели. След това, около ден по-късно, те превземат и следващата линия дървета, и следващата къща.

Справят се с това в огромен мащаб, чрез огромна смелост, много иновации, включително с дроновете, с откриването на огън на по-дълъг обсег и пр. Именно това прави възможен напредъка.

ДВ: Русия също се адаптира и учи от своите грешки. В момента те произвеждат повече оръжия, повече ракети, повече снаряди, повече дронове, отколкото преди. Но кой е по-добрият в технологично отношение в момента - Русия или Украйна?

Петреъс: Всеки използва много впечатляващи иновации. Виждаме това от украинска страна с онова, за което се твърди, че са украински оръжейни системи, пренасящи войната чак до Москва, както и в други области на Руската федерация.

Но очевидно Русия разполага с икономика, в пъти по-голяма от тази на Украйна, въпреки финансовите, икономическите и личните санкции и ограниченията върху износа. Очевидно е, че и населението ѝ е три до четири пъти по-голямо от това на Украйна. Това наистина подчертава жизнената необходимост всички държави от НАТО, САЩ, Германия и останалите да продължат да предоставят цялата възможна подкрепа. Тази офанзива би могла да продължи още няколко месеца, докато дъждът не започне да я забавя, а тежката техника да затъва.

ДВ: Какви промени очаквате да видите в тази война до следващата година, до пролетта на следващата година?

Петреъс: Първата промяна ще бъде онова, което Украйна постигне в хода на офанзивата. И дали тя ги поставя в такава позиция, че например те да прекъснат комуникационната линия на Русия със силите, намиращи се на север от Крим. Могат ли те да прекъснат, да подкопаят маршрутите, идващи от Крим по пътищата и мостовете към Южна Украйна? Могат ли и допълнително да изолират Крим? Могат ли да унищожат повече военноморски и военновъздушни бази? Има страшно много неща, които ще продължат да се случват през тази календарна година.

Но това, което намеквам, е, че ние трябва да се подготвим да помагаме на Украйна дългосрочно. Именно върху това трябва да е насочен фокусът на НАТО.

Автор: Ана Пржемиска


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 87 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Александров

    104 18 Отговор
    Мръснимки американски терористи! Унищожихте животите на милиони хора!

    Коментиран от #41

  • 4 Последния Софиянец

    103 18 Отговор
    Пак цяла Европа работи за Райха срещу Русия и пак ползват Бандеровците и пак България е на грешната страна заради шепа предатели.Нищо ново.

    Коментиран от #36, #62

  • 5 Реалист

    92 14 Отговор
    Време е DW да бъде забранено и в България в свободните държави е забранено отдавна.

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кано

    58 7 Отговор
    Изчезни бе смотаняк.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 нено

    56 12 Отговор
    Не пожелавай на приятеля си това което може да ви стигне! Украинският фашизъм си отива, но океаните около хамериканците може да се надигнат от "гняв" и да залеят световните агресори!

    Коментиран от #37

  • 10 Ухааа

    12 54 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Кои са свободните държави е кл@ун
    Северна Корея измежду тях ли е?

    Коментиран от #12, #53, #61

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Търновец

    58 6 Отговор
    Във войната в Ирак бяха убити повече от 900000 Иракчани, а генерал Петреъс беше най твърдолинейния към мирното население чужденец. Като директор на ЦРУ той имаше интимна приятелка журналистка и FBI го проследи как заради любов от нея генералът й давал класифицирана информация. Той е член на борда на ISW
  • 14 Ген Педерсън

    47 9 Отговор
    Вижте ми мъжественият поглед и сами ще прецените, колко съм смел.
  • 15 КовидманЯк

    50 8 Отговор
    Пълен смях е това "контранастъпление".🤣😂🤣🤡🤡🤡
  • 16 Ъхъ

    36 6 Отговор
    Екстра върви офанзивата, няма нужда от бързане! Нацистите ги прочистват по план!
  • 17 ще седнете на дедовия ама късно

    55 8 Отговор
    „През 2008 г. дойде абсолютно ужасното решение на Буш да разшири
    НАТО и да прокара идеята, че това ще бъдат Украйна и Грузия. Това по
    същество ни насочи не само по пътя на абсолютно затягане на
    отношенията, но и към пътя на тази война. Всъщност тази войната
    започна преди девет години, с активното участие на САЩ в свалянето
    на украинския президент Виктор Янукович през февруари 2014 г.“,твърди Дж.Сакс.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Перка

    54 7 Отговор
    Книжните американски генерали се оказаха абсолютни некадърници, свикнали да хвърлят само бомби над боси козари. Същото се отнася и за неадекватното им въоръжение - вече не се търси по света.

    Корупцията във Фащ е умопомрачителна - при един трилион годишен военен бюджет (руският е 5 пъти по-малък) краварите свършиха снарядите... и опразниха и складовете на натовските си васали. Питай в чии джобове отиват тези пари!
  • 20 Лост

    29 3 Отговор
    Направо да обявят, че има луда крава, шап по животните, да ги товарят за Украйна и пускат в минните полета. Само това им остана.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Читател

    37 4 Отговор
    Е какво лицемерие ейй,то не останаха украинци тоя говори небивалици.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 КОТарАК

    37 2 Отговор
    😂 Този друсан ли е?
  • 26 ха ха

    34 2 Отговор
    докато им продава оръжие ще разправя всякакви фантасмагории
  • 27 россиян..

    34 3 Отговор

    До коментар #11 от "Русия":

    Идва бандерската распутица,.на зелен просяк ще му требват поне още 50млрд.$..за да вземе още две-три селца.,ако има кои да му ги даде,деменцията губи почва под краката си..
  • 28 Квиик

    5 28 Отговор

    До коментар #21 от "ийнрдес":

    Важното е че мрат и подли ватенки в суматохата..нищо след тая война дълго време ще стоите заключени в блатото
  • 29 САЩ - световните терористи

    35 3 Отговор
    Има една държава изковала собствената си "демокрация" с оръжие , кръв и унищожаване на коренното си население.
    След това тази държава си помисли, че може да "демократизира" по същия начин всички
    държави по света.
    И резултата е ясен, оръжие, кръв, убийства, разруха в името на тази "демокрация".
    Между другото тази държава продължава да са само-демократизира, убийствата там не стихват ,както и продажбата на оръжие.
  • 30 Върви, върви ...

    34 3 Отговор
    В Украйна се разгаря скандал около 70 000 „убити“ по време на контранастъплението на военните от Въоръжените сили на Украйна, за което наскоро писаха журналисти от NYT.

    Властите в Киев се опитват да прикрият фактите около колосалните загуби, понесени от украинската армия, която всъщност не е постигнала големи успехи през последните почти три месеца на упорити боеве

    Коментиран от #45

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Скъсан ватник купува апартамент в Киев

    5 25 Отговор
    Другари подводна лодка Ростов нацепена по средата..пък ние си мислехме че С400 панцир манцир са някакви много силни ракети
  • 33 Форд

    21 2 Отговор
    Тоя ще да е яко дрогиран!!!
  • 34 Ай мля

    32 4 Отговор
    Героично освободени 3 села с цената на 80000 хироус и половината техника, на това ли се казвало успех?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мммммм

    8 32 Отговор

    До коментар #9 от "нено":

    В Украйна няма фашизъм! Фашизма е в Русия и руското управление действа едно към едно като немския фашизъм при Хитлер. Със същите думи по същия начин, със същата причина.

    Коментиран от #58

  • 38 Баце,

    23 5 Отговор

    До коментар #11 от "Русия":

    Въпрос на време, казваш? Ама като кажеш А, кажи и Б.
    Аз казвам, че:
    Или ВСУ ще се разпаднат преди края на текущата година и шест месеца по късно Русия ще прави с Украйна както си иска.
    Или Украйна ще капитулира безусловно преди края на март 2024г. и след това Русия ще я прави каквото си иска.
    Ха сега си намери kоxoнecитe и дай своя прогноза!
  • 39 Хахахахаха

    4 2 Отговор
    Хахаха
  • 40 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    7 31 Отговор
    Братя и сестри българолюбци и родолюбци . Много от постовете ни са обстойни и съдържателни, напълно разгромяващи с точни факти лъжите и измамите на отровната рашистката пропаганда . Копирайте ги и ги публиквайте навсякъде , където можете в социалните мрежи !

    Разгромът на враг №1 на живота, цивизацията, прогреса, на Майка България и на българския народ – дивашка и варварска Русия в така създалата се обстановка е най-бързия и най-прекия начин да икономическия и духовния просперитет на българския народ .

    И това е така, защото най-голямият грабител на българския народ и на Родината ни през последните 79 години е Русия . Тя от това живее - от грабежи . Нали доскоро купувахме най-скъпия газ в света от Газпром- два пъти по-скъпо ,отколкото го купуваха Германия и Турция, например . Същото е с Лукойл монополист у нас . И парите от грабежа отиват за корумпиране на продажни политици .

    42 % ОТ ИКОНОМИКАТА НИ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е В РЪЦЕТЕ НА РУСКАТА БАНДА . Невижданата корупция у нас е с пряк произход наличието на руската банда у нас .

    Да, всички партии в НС са русифилистично-комунистически, които обслужваха интересите на Русия . И при първа възможност пак ще започнат да служат на Русия .

    Ама засега си налягат парцалите. Е, ако Русия бъде разгромена, тия ще останат без подкрепа от господарите си и така , само поради тази причина грабежът на България и корупцията ще намалеят значително, до нивата в държави без руски слуги в тях .

    Коментиран от #65

  • 41 Даскал

    1 13 Отговор

    До коментар #3 от "Александров":

    Научи българските думи РУСКИ терористи или бегло позноваш накой букви но не можеш да четеш и разумееш. Има тълковен речник и там е отисано точно понятието тероризъм.
  • 42 Дойче Гьобелс

    24 3 Отговор
    Чуждестранният агент DW изостава.

    Медиите започват да признават, че са лъгали за Украйна.
    Newsweek признава, че така прехвалената украинска контраофанзива не е довела до „никакъв значителен напредък“ и че западните експерти не казват истината за войната.

    ВСИЧКИ ЛЪЖИ ЩЕ БЪДАТ РАЗКРИТИ!
  • 43 Украйна попиля раша

    6 24 Отговор
    Американското гризли лесно излиза от бърлогата,но трудно се връща
  • 44 Дедовият

    2 0 Отговор
    Освен големи яйца и протези друго нема.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Мишел

    19 5 Отговор
    За три и половина месеца, с цената на катастрофални загуби при контраофанзивата, ВСУ са превзели само предната охранителна линия на първата руска отбранителна линия .Това, че ВСУ атакуват със сили взвод до рота показва, че не разчитат да направят решителен пробив. Русия привлича нови крупни сили като резерви и може с тях не само да ликвидира бързо украинския напредък, а и да организира успешни атаки на широк фронт срещу Харков на север и срещу Одеса,Николаев и Херсон на юг.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Объркано Атлантиче

    19 4 Отговор
    Какво не ви казват:
    Украинската офанзива се провали, но горко на всеки, който го каже (в Италия).
    Това е заглавието в днешния вестник il Fatto Quotidiano. Авторът припомня как в началото на кампанията куп експерти и политици в Италия с пяна на уста казват как Украйна ще победи Русия. Сега италианските медии се опитват да не говорят за провала на тази кампания.

    За да не кажат, че контранастъплението се е провалило, основните медии прибягват до две стратегии: стратегията на „лупата“ и стратегията „утре е нов ден“. Стратегията на „лупата” е преувеличаване на украинските постижения, които са толкова ограничени, че от картографска гледна точка дори не се виждат на картата... Ако театърът на абсурда се провали, идва стратегията „утре е нов ден".
    Италианците трябва да обясняват, че победата ще дойде утре, защото НАТО е забравило да изпрати магическото оръжие.
    -- Libera stampa. L’offensiva ucraina è fallita, ma guai a chi lo dice (in Italia) - Il Fatto Quotidiano --
  • 49 ЩО ЗА ИДЬОТЩИНА

    22 3 Отговор
    Ген. Петреъс: "Добри шансове за украинската контраофанзива"...ТОВА И В НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ НЕМА ДА И ГО ПОВЕРВАТ..........
  • 50 Механик

    15 4 Отговор
    Мдааа, за укрите шанса е много добър. Има шанс да продължават да настъпват... мотиката.
  • 51 САТЪРА НА ХАНА

    13 3 Отговор
    КРЪВОЖАДЕН НАТОВЕЦ МОЖЕШ ДА ГО ИЗЛЕКУВАШ САМО АКО СЕ ЗАДАВИ С КРЪВ :))
  • 52 Някой

    12 2 Отговор
    Една лъжа повторена 100 пъти в днешния информационен век не се превръща в истина. И тоя що не коментира отказът на Незалежная от германската техника, която според нея не е оправдала очакванията.
  • 53 Някой

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ухааа":

    Във всеки случай САЩ отдавна се разминава с разбирането за демокрация и свобода.
  • 54 Възрожденец

    4 18 Отговор
    "Няма по-страшно нещо на земята от украинските воини."
    "Мисля, че Русия няма да я има след 9 години."
    "Знаете ли защо предрекох, крещях години преди войната, че Русия ще претърпи пълен крах и позор, ако воюва с Украйна?
    Защото изучих основно Първата чеченска война.
    Видях как се бият украинците.
    Наблюдавах и как се бият чеченците, които ни нанесоха много поражения. Те са смели, страшни воини, но в сравнение с украинците са невинни същества, като малки дечица, като пърхащи ангелчета от картинки на Енгра..
    Чеченските са страшни, смели, но те губят време да демонстрират благородство, да се перчат, да се показват.
    Да парадират с облекло, оборудване..
    Украинците са студени убийци. Те убиват веднага.
    Убиват последователно и методично, без емоции, без думи и заплахи.
    Сега всъщност става ясно какви воини спечелиха Втората световна война .
    Украинците бяха страшните, безпощадни воини на сталиновата армия.
    Затова предрекох това поражение."
    Украйна защитава земята си и народа си от диктаторски военен терористичен режим в Кремъл огледален образ на КГБ и СССР .
  • 55 Каква "първа линия" бе?

    19 3 Отговор
    Петреус да покаже снимка на украинци до "Драконовите Зъби"!!!:):)
    Никва първа линия не са пробивали а още воюват в контролната зона преди линиите. А селцата като Пятихятки и Работино руснаците ги ползват като капан-месомелачка.
    С лъжи война не се печели.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Абе

    16 1 Отговор
    Тоя генерал кога се е родил, за да помни втората световна война. Още един американски лъжец.

    Коментиран от #64

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Дабе

    9 2 Отговор
    Това село го освобождават от Юни,защото там никой не ходи и е лесно за манипулации.Независим американски журналист неше там преди месец да докаже,че няма никакви украински войски.Местните казаха,че не виждали укровойник от началото на бойните действия
  • 60 Исторически парк

    8 2 Отговор
    Поредното ала бала хах контранаступът умре, другари! 😉
  • 61 Исторически парк

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ухааа":

    Сащ не е свободна държава

    Коментиран от #69

  • 62 Съученик

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Едва връзваше тройка по история.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Я да проверим?

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "Абе":

    Бил е командващ в Афганистан и Ирак. 34 години служба в армията.
  • 65 инфо

    11 3 Отговор

    До коментар #40 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Младеж (или там каквото си), успокой малко "топката" и излез от филма. Писанията ти нямат връзка с действителността и не постигаш нищо. Станал си за присмех. От теб нищо не зависи и нищо няма да промениш. Ти си незначителна "пионка" на пропагандните манипулации. Потърси разностранна информация и опитай да бъдеш обективен.
  • 66 И тоя...

    8 1 Отговор
    ...лъже,като дърт сиг@@@нин...!!!
  • 67 Китай

    3 12 Отговор
    Украинската нация най-великата нация на земята украинците новите богове, новите титани, съвременните атланти украинците богове и богини поглъщащи руския протрит цървул като тахтаба. 771 000 мъртви руснака и 412 000 осакатени за винаги до днес. Украинците богове и богини унищожават руския башибозук. Китай зове за нахлуване в Сибир от страх че Казахстан ще ги изпревари, голямо парче територия ще бъде отхапано от московията днес 5 пъти колкото Украйна. Слава на Украйна.
  • 68 Къде е Кадиров

    5 12 Отговор
    Така наречения непотопяем самолетоносач Крим яко гризе дървото всеки ден. 3ти комплекс С-400 отлетя при Кобзон.

    Коментиран от #72

  • 69 Гост

    3 9 Отговор

    До коментар #61 от "Исторически парк":

    И коя е свободната тогава ? Русия и Северна Корея ли ? Разбирач си .
  • 70 ХА ХА ХА

    10 2 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! КРАВИТЕ РЕВЪТ ВЪВ НЕСВЯСТ ...ДАДОХА ТОЛКОВА МИЛИАРДИ И РЕЗУЛТАТ НИКАКЪВ ! АМА КАКВО ДА ПРАВЯТ ХВАЛЯТ СЕ , ЧЕ ИДВАТ ИЗБОРИ ....ТОРТАТА ЩЕ Я ИЗПУСНАТ А ТЯ Е МНООГО ГОЛЯМА НЕ Е КАТО НАШАТААТА !
  • 71 Радиото на Цру

    7 2 Отговор
    и изкукалия генерал пропаднал и в Ирак и в Афганистан
  • 72 Пипни се отзад

    6 4 Отговор

    До коментар #68 от "Къде е Кадиров":

    и ще разбереш къде е
    Ердоган:
    Крим е бил и ще бъде руски
    Безказармен Козяшки парцал

    Коментиран от #77

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ЩО ТРИЕТЕ БЕ ФАКТИ ????

    4 2 Отговор
    Нещо ви стяга чепика !!!!! Честна медия ама оср....... на !!!!!!!
  • 75 Тоя лисунгер

    8 2 Отговор
    Е по жалък от зеления нарконан !!!
  • 76 Стратега

    10 1 Отговор
    Роден 1952 г.!? Как ще е видял за да сравнява.
    Не бил виждал такова нещо “от Втората световна война насам”!
    Олигофтен е тоя генерал.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Реално

    0 0 Отговор
    Няма смисъл от повече преговори.
    Путин да си избере ненаселено място и да пуснат 100 килотона тротил.
    По добре ужасен край, отколкото години на война.
  • 79 кална вена

    0 0 Отговор
    според мен войната ще свърши, а зелето пак ще пишат "Добри шансове за украинската контраофанзива"
Новини по държави: