Отидете към основна версия

2 088 21

Румъния: Намерени са решения за транзита и износа на украинско зърно

  • зърно-
  • клаус йоханис-
  • румъния-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • черно море

Румънските фермери няма да бъдат засегнати

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Румъния Клаус Йоханис каза снощи в Ню Йорк, че са намерени решения за транзита на украинско зърно през страната и за износа в Румъния, така че румънските фермери да не бъдат засегнати, съобщи Аджерпрес, предаде БТА.

Йоханис се срещна в Ню Йорк, където е по повод сесията на Общото събрание на ООН, с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Украйна Володимир Зеленски и вицепремиера и министър на външните работи на България Мария Габриел.

„Намерихме решения както за транзита на украински селскостопански продукти към световните пазари, така и за управление на износа на тези продукти за Румъния. (...) По същество става дума за система за разрешение на този износ, което разрешение трябва да бъде договорено и от двете страни, като по този начин ние ще можем да контролираме този въпрос много добре и да не засягаме фермерите в Румъния, които са недоволни," каза Йоханис.

Румънският президент подчерта, че фокусът трябва да бъде върху решенията, а не върху това „как да блокираме транзита на зърно или да го превърнем в тема на националната политика“. Президентът Йоханис говори за необходимостта да продължи осигуряването на транзита на зърно от Украйна.

Изключително важно е да се управлява недекларираният износ на тези продукти към пазарите, например Румъния. И заедно с украинската страна румънското правителство намери решения, които също бяха одобрени от Европейската комисия“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: