Отидете към основна версия

2 541 34

Използването на касетъчни боеприпаси и доставката на ATACMS

  • касетъчни боеприпаси-
  • касетъчни бомби-
  • украйна-
  • сащ-
  • война-
  • поражения-
  • русия-
  • ракети-
  • atacms

Американските касетъчни боеприпаси достигнаха до украинските сили и започнаха успешно да се използват

Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар в Телеграм канала "Досье Шпиона"*:

Нека започнем с кратко хронологично въведение.

На 11 юли 2023 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу, в отговор на дискусиите относно възможната доставка на касетъчни боеприпаси за Киев от Съединените щати, каза, че Руската федерация ще отговори с подобни средства. Освен това на 15 август Сергей Шойгу направи изявление, че Русия ще преразгледа решението си да не използва касетъчни боеприпаси. Русия не използва касетъчни боеприпаси по хуманитарни причини, но този подход може да бъде преразгледан. Заслужава да се отбележи, че нито Русия, нито Украйна, нито Съединените щати са подписали Норвежката конвенция за забрана на използването на касетъчни боеприпаси от 2008 г., следователно използването на този тип оръжие от изброените по-горе страни е разрешено.

Също така, заслужава да се отбележи, че не е имало въздържание от използване на касетъчни боеприпаси нито преди 15 август, нито след това. Какво се случи в главата на министър Шойгу, че той реши да направи такова изявление? Всичко е съвсем просто - американските касетъчни боеприпаси достигнаха до украинските въоръжени сили и започнаха успешно да се използват в запорожското, донецкото и луганското направление. Безпокойството на министъра беше породено от ужасяващи кадри на последствията, причинени от съвременните американски снаряди, пълни със смъртоносна "касета". Технологията не може да се сравни с "касетите" от съветски тип, използвани в руските въоръжени сили. Нито като радиус на удара, нито като разрушителна сила.

Но това не е ключът.

По време на контранастъплението в Запорожие един от проблемите, с които се сблъскаха украинските въоръжени сили, бяха прекомерно окопаните позиции на руските военнослужещи, поради което украинските въоръжени сили трябваше да хвърлят срещу руснаците пехотни сили. Американските касетъчни боеприпаси действаха като своеобразен „ключ“ за напредване през укрепените позиции на руските въоръжени сили. Основна характеристика на снаряда е неговият висок коефициент на разкъсване на суббоеприпаса. Например, когато се използва съветски 152 mm касетъчен снаряд, делът на невзривените суббоеприпаси може да достигне до 30-40%, като по този начин се образува нещо като минно поле на мястото на унищожаване. Тази опция не е подходяща за въоръжените сили на Украйна, защото те трябва да „влязат“ в тези позиции. В американските касетъчни боеприпаси делът на невзривените суббоеприпаси е до 2%.

Също така, вчера, 22 септември, се появи информация за вероятната доставка на „ограничен брой“ балистични ракети земя-земя MGM-140 ATACMS с касетъчна бойна глава. Очевидно това се прави с тестова цел, както беше направено преди година със снарядите GMLRS, които първоначално бяха доставени в малки количества, но в момента са в изобилие. Но така или иначе акцентът е върху „косенето” на личния състав на подразделенията на въоръжените сили на РФ.

Авторите на коментара са публикували и снимка, показваща ефектите от използването на тези боеприпаси. Не се препоръчва за лица под 18 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: