Отидете към основна версия

2 004 16

Военен самолет се разби при кацане в Мали

  • мали-
  • самолет-
  • катастрофа-
  • военен самолет-
  • гао

Тази катастрофа идва на фона на нарастващо напрежение между различните въоръжени групировки

Снимка: БГНЕС/ EPA

Военен самолет се разби тази сутрин при кацане на военно летище в Гао в северната част на Мали, съобщи източник от летищните власти и канцеларията на губернатора, които не дадоха повече подробности, предаде Франс прес, съобщи БТА.

"Причините за катастрофата все още не са известни“, каза източник от летищните власти. Все още няма информация за жертви и АФП не може да установи кой е използвал този самолет.

Говорител на германската армия, която все още присъства в Гао като част от мисията на ООН в Мали (МИНУСМА), потвърди пред АФП инцидента със самолета. "Според информацията, с която разполагаме в момента, самолетът трябва да е пропуснал пистата за кацане“, каза говорителят, като уточни, че това не е самолет на германската армия.

"Това е самолет Ил-76 (руско производство), който се използва не само от руснаците, но и от малийските сили и от много други“, добави той. Военното летище в Гао се използва от малийската армия, както и от нейните руски партньори и от МИНУСМА. Тази катастрофа идва на фона на нарастващо напрежение между различните въоръжени групировки в района и малийската армия.

От август насам районите на Тимбукту и Гао са сцена на поредица от атаки срещу позиции на армията и срещу цивилни. Малийската армия и въоръжените групировки се борят за контрол над тези територии на фона на изтеглянето на МИНУСМА, посочва АФП.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини