Отидете към основна версия

1 513 16

Косовската полиция провежда акция в северната част на страната

  • косово-
  • сърбия-
  • операция-
  • полиция-
  • балкани

Косово обвини Сърбия, че стои зад нападенията, но Сърбия отхвърли обвиненията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Косовската полиция съобщи, че провежда акция на пет различни места в северната част на Косово, свързани с нападенията от 24 септември, съобщи вестник „Коха диторе“, цитиран от БТА.

Един косовски полицай и трима въоръжени мъже бяха убити при престрелката в неделя между сръбски въоръжени лица и косовската полиция близо до северното косовско село Банска. Осем души бяха арестувани първоначално, но четирима от тях бяха освободени от ареста по-късно заради липса на доказателства.

По време на акцията на косовската полиция в Северно Косово в неделя беше иззето и огромно количество оръжия, което, по думите на косовския вътрешен министър Джелял Свечля, е достатъчно за въоръжаването на стотици други нападатели. Косово обвини Сърбия, че стои зад нападенията, но Сърбия отхвърли обвиненията.

Косовската полиция информира, че днешната акцията се извършва в координация с мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР) и мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово (ЕУЛЕКС). Заместник-директорът на полицията за Северно Косово Ветон Елшани, заяви, че полицаите претърсват към момента последната, пета локация, както и че на този етап от разследването не може да разкрие подробности какво е било открито по време на полицейската акция.

На 26 септември министърът на вътрешните работи на Косово публикува снимки от дрон по време на полицейската акция в Банска, на които се вижда Милан Радойчич, заместник-председател на основната партия на косовските сърби „Сръбска листа“, която е близка до управляващите в Белград. По думите на косовския специализиран прокурор Наим Абази основно се претърсват имоти, за които е установено, че са собственост на заподозрения Милан Радойчич. Той допълни, че се води разследване във връзка с имоти на трети лица, на които се смята, че Радойчич е прехвърлил своя собственост.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини