Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 10:16 1 146 12

САЩ не могат да потвърдят дали Сърбия е изтеглила войските си

  • косово-
  • сащ-
  • сърбия-
  • войници-
  • балкани

Косовската полиция влезе в сблъсък с около 30 тежко въоръжени сърби на 24 септември

САЩ не могат да потвърдят дали Сърбия е изтеглила войските си - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ не са потвърдили независимо все още информациите, че Сърбия е изтеглила военни и оборудване, разположени в близост до границата с Косово, каза снощи говорителят на Държавния департамент Матю Милър, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

„Продължаваме да сме загрижени от цикъла на нарастващо напрежение и спорадично насилие в Северно Косово и насърчаваме и двете страни да се върнат към диалога, осъществяван със съдействие“, каза Милър пред репортери. Началникът на генералния щаб на Сърбия генерал Милан Мойсилович каза вчера, че Сърбия е изтеглила част от военните си в близост до границата с Косово, след като преди това е увеличила броя на разположените там войници заради ескалацията на напрежението в Северно Косово.

Косовската полиция влезе в сблъсък с около 30 тежко въоръжени сърби на 24 септември в село Банска в Северно Косово, където живеят предимно косовски сърби. Трима нападатели и един косовски албански полицай бяха убити при престрелките. Това беше най-сериозната ескалация на напрежението в Косово за последните години. Доскорошният заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Милан Радойчич пое в петък отговорност за събитията.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Прищина и Белград водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си. В събота Прищина призова Белград да намали броя на войските по границата, а САЩ в петък заявиха, че наблюдават разполагането на сръбски военни, определяйки го като дестабилизиращо.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    2 0 Отговор
    Да ходим тогава да копаем окопи на Сливница докато е време.

    Коментиран от #6, #7

  • 2 Защо

    5 0 Отговор
    САЩ ще препотвърждава ?
  • 3 Сърбите

    4 7 Отговор
    Най-добре е САЩ отново да треснат верния другар на Русия - Сърбия, за да ги поставят на мястото им.
    Те трябва да избират, или да са в Европа, или да са в Евразия. Много подла политика водят. И винаги са ни атакували в гръб, под диктовката на Русия ! ! !

    Коментиран от #10

  • 4 Хе-Хе

    2 1 Отговор
    Но, че азарските войски нахлуха в Карабах няма съмнения, нали? Северно Косово да се прибира в Сърбия, останалото в Албания, а американската база - в Алабама!
  • 5 Хмм

    1 0 Отговор
    сащ знаят кога путин ходи по малка нужда, тука за некви Сърби ги сърби
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Помнещ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Един път и аз да съм съгласен с теб!:) Хубаво е да се помни историята и колко пъти братчедите сърби са ни нападали в гръб! Така че не е лошо освен да се копат окопи , колкото армия ни е останала да се пораздвижи на западната граница!
  • 8 Толкова са зле краварите че даже

    1 0 Отговор
    не могат да потвърдят дали Сърбия е изтеглила войските си.....хахахаха.....
  • 9 Вирус

    0 0 Отговор
    Бесарапке как в Украйна всичко виждат а в Косово не ще отговориш ли
  • 10 Сърбин

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сърбите":

    Ами, в гръб ще ви атакуваме! Ние, сме страхливи! Но, за сметка на това хитри и подли! Лошото е че сега нема кой да ни крепне! Не само Русия, ами и братска Северна македония няма да помогне!:)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Най

    0 0 Отговор
    Добрите спътници , най доброто разузнаване не можело да види .
    Маре ти да видиш