Отидете към основна версия

30 Септември, 2023 14:38, обновена 30 Септември, 2023 14:38 4 245 67

Румъния: Руски дронове нарушиха въздушното ни пространство?

  • румъния-
  • русия-
  • украйна-
  • дронове-
  • черно море

През септември румънските власти съобщиха, че отломки, вероятно от руски дронове, са открити в граничните райони на страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на отбраната на Румъния съобщи, че руски дронове може да са нарушили въздушното пространство през изминалата вечер.

Руската армия предприе нова атака срещу Украйна с помощта на дронове камикадзе. Украинските военни съобщиха, че руските военни са изстреляли 40 дрона и 30 от тях са били свалени. По-специално, дронове атакуваха Одеска област, граничеща с Румъния, където се намират украинските зърнени пристанища на река Дунав.

"След като откриха групи от дронове, които се движеха към украинска територия близо до румънската граница", властите предупредиха жителите на общините Тулча и Галац за опасността, се казва в изявление на румънското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

"Радарната система за наблюдение показа възможно нарушение на въздушното пространство: сигнал беше открит в посока на община Галац", съобщава румънското министерство на отбраната.

Ведомството допълва, че все още няма данни да са паднали предмети на румънска територия, но търсенето на отломки ще продължи и в събота.

През септември румънските власти съобщиха, че отломки, вероятно от руски дронове, са открити в граничните райони на страната.

Това се случи след поредната руска атака срещу пристанищната инфраструктура на Украйна.

Румънското министерство на отбраната изгради бомбоубежища в граничните райони и местните жители вече получиха препоръки да ги използват при атаки на руски дронове. Те са получили подобно предупреждение около полунощ в събота вечерта.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: