Отидете към основна версия

1 543 16

Баку: Азербайджански войник е бил убит на границата с Армения, Ереван отрича

  • армения-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах-
  • анклав-
  • никол пашинян

След мълниеносната победа на Баку миналата седмица и капитулацията на арменските сепартисти в Нагорни Карабах, в четвъртък анклавът обяви, че на 1 януари догодина всички негови институции ще бъдат разпуснати

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Азербайджанското министерство на отбраната съобщи днес, че азербайджански войник е бил убит от снайперист от позициите на арменските въоръжени сили на границата между двете страни - твърдение, което Ереван незабавно опроверга, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Военнослужещият е бил убит днес следобед" в района на Келбаджар /.../ откъм село Кут в Армения и "подразделения на азербайджанските въоръжени сили вземат ответни мерки", се посочва в изявление на азербайджанското министерство.

Армения отрече информацията. Нейното министерство на отбраната заяви в "Телеграм", че изявлението, че "арменски части са открили огън по азербайджански позиции /.../ не отговаря на действителността".

След мълниеносната победа на Баку миналата седмица и капитулацията на арменските сепартисти в Нагорни Карабах, в четвъртък анклавът обяви, че на 1 януари догодина всички негови институции ще бъдат разпуснати.

Общо близо 600 души убити в резултат на военната офанзива на Баку. В самите сражения са загинали по около 200 войници от всяка страна.

Днес сепаратистката република Нагорни Карабах е почти обезлюдена, след като огромната част от жителите ѝ масово заминаха за Армения, опасявайки се от репресии от страна на Азербайджан, отбелязва АФП.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) над от 100 000 от общо около 120 000 етнически арменци вече са напуснали Нагорни Карабах и са се отправили към Армения. Азербайджан, който многократно е отричал всякакви твърдения за етническо прочистване, заяви, че правата на арменците в района, международно признат като част от Азербайджан, ще бъдат гарантирани, посочва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини