Last news in Fakti

28 Септември, 2023 19:01 3 544 32

Нагорни Карабах спира да съществува. Един вековен конфликт

  • нагорни карабах-
  • армения-
  • азербайджан

Преобладаващо мюсюлманският Азербайджан се ползва в конфликта с подкрепата на Турция, а Русия се явява защитничка на Армения

Нагорни Карабах спира да съществува. Един вековен конфликт - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Враждата между арменци и азербайджанци съществува още от 7 век. Тя е белязана от кървави стълкновения и погроми. Сега бе обявено, че от 1 януари 2024 Нагорни Карабах спира да съществува. Това ли е решението?

След поражението, претърпяно от проарменските сили при нападението на Азербайджан, с декрет ръководството на Нагорни Карабах разпореди разпускането на всички държавни институции и организации от 1 януари 2024 година. Така международно непризнатата репубика спира да съществува. Както отбелязва германската обществено-правна медия АРД, решението е взето заради тежкото политическо и военно положение. Неговата цел е да защити сигурността и живота на населението в Нагорни Карабах. Разпускането на всички институции бе част от условията за капитулация. Според арменските медии, документът е бил подписан от президента на Нагорни Карабах Самвел Шахраманян.

По данни на германската медия, след последната военна офанзива на Азербайджан в региона, той е бил напуснат от десетки хиляди хора. За броени дни над 65 000 души, т.е. половината от населението на Нагорни Карабах вече са избягали в Армения. Експертите прогнозират, че всички живеещи в републиката арменци ще я напуснат. По официални данни става дума за 120 000 души.

От страна на Нагорни Карабах се чуха намерения за разпускане на собствената войска и за стартирането на разговори за интеграция с Азербайджан още непосредствено след последната военна офанзива на Баку в региона.

Защо е важен регионът?

В сложния конфликт за Нагорни Карабах всичко се върти около въпроса за независимостта на региона. Преобладаващо мюсюлманският Азербайджан се ползва в конфликта с подкрепата на Турция, а Русия се явява защитничка на Армения.

От особено значение е фактът, че през региона преминават много нефтопроводи и газопроводи, по които ежедневно се транспортират милиони барели от Каспийско море до турското средиземноморско крайбрежие. От избухването на войната в Украйна насам Азербайджан доставя повече газ и на ЕС.

Непризнатата независимост

Конфликтът съдържа няколко противоречия. Първото е, че обявената за независима през 1991-а година република Нагорни Карабах, населена предимно от арменци, се намира на територията на Азербайджан и в международно правен план принадлежи не на Армения, а на Азербайджан.

Второто противоречие е липсващото признаване на държавата от страна на Армения. Макар Нагорни Карабах да е смятан за "неделима част от Армения", законопроектите за признаването на независимостта и досега остават блокирани в арменския парламент и в правителството.

Закрилата на Русия

Враждата между арменци и азербайджанци съществува още от 7 век - откогато византийците християни и арабите мюсюлмани спорят за контрола над страната. По-късно, под османско владичество, арменското население възприема Русия като един вид закрилник.

Така например през 18 век арменците са се ползвали с покровителството на руската императрица Екатерина II, когато натискът спрямо арменските християни от страна на Персия нараства. След руско-персийската война (1804-1813) Нагорни Карабах преминава през 1805 под руско владичество, по време на което арменците християни са третирани преференциално спрямо азербайджанците мюсюлмани.

Травмата от геноцида

Геноцидът от страна на Турция спрямо арменците през 1915/1916 година предизвиква вълна от миграция от Армения към Нагорни Карабах и в крайна сметка води до все по-остри конфликти между азербайджанци и арменци. През март 1918 година се стига до погроми срещу азербайджанците. Те на свой ред реагират с антиарменски погроми - през 1918 година в Баку и през 1920 година в град Шуша. При тях загиват над 30 000 арменци.

След кратък период на независимост на 13 декември 1922 година от Армения, Грузия и Азербайджан е създадена т.нар. Транскавказка съветска република. Но само след 14 години тя отново се разпада на съставните си части, които оттам нататък съществуват като самостоятелни съветски републики. Но и това не успокоява конфликта - постоянно се стига до кървави стълкновения и погроми между двете народностни групи.

Нова ескалация след Студената война

След разпада на Съветския съюз както Армения, така и Азербайджан отново обявяват независимост. Същия ход предприема и Нагорни Карабах - на 3 септември 1991. Два месеца по-късно Азербайджан отменя автономията на региона и започва енергийна блокада.

Конфликтът ескалира отново. В началото на 1992 година се стига до следващи масови убийства в азербайджанските и в арменските села. На 12 май 1994 година влиза в сила примирие, което укрепва Нагорни Карабах.

Във втората война за Нагорни Карабах ситуацията е друга и регионът понася големи териториални загуби въпреки подкрепата на Армения. Войната е прекратена временно чрез договорено със съдействието на Москва примирие, което помага на Азербайджан отново да овладее части от оспорвания регион.

От арменска гледна точка Азербайджан в нито един момент не е гарантирал автономията на Нагорни Карабах. Азербайджан от своя страна многократно е заявявал, че признава "широката автономия" на региона, но не и неговата независимост.

Преценките сочат, че от избухването на конфликта насам са загинали 35 000 души. Над 1,1 милиона от двете страни са били прогонени от Армения, Нагорни Карабах и от останалата част от Азербайджан.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 реру

    27 28 Отговор
    "... Русия се явява защитничка на Армения..."


    Всичките и защити са такива... ама някои се надяват...

    Коментиран от #21

  • 6 За колко време?

    12 15 Отговор
    След като войната в Украйна приключи, нищо чудно и там да има някоя специална военна операция.
  • 7 нека не забравим

    18 32 Отговор
    векове наред защитниците на арменците са турците, когато византийците искат да ги заличат заради вярата им

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мдааа

    3 4 Отговор
    "Там, където е текло пак, ще тече"!
  • 10 Някой

    28 8 Отговор
    За сметка на това създадохте прецедента Косово. Тази гнойна пъпка расте. Някой ден ще гръмне в очите на създателите си.
  • 11 Башибозук

    29 8 Отговор

    До коментар #7 от "нека не забравим":

    И каква вяра изповядват арменците, та византийците да ги "заличават"?

    Коментиран от #12, #19

  • 12 нека не забравим

    12 7 Отговор

    До коментар #11 от "Башибозук":

    Пенчо бре, чети!

    Пенчо не чете.

    Пенчо, работи!

    Пенчо пак не ще.



    Пенча го мързи,

    гледа да лежи,

    ходи, та се май,

    търси да играй.



    Време се мина,

    Пенчо порасна,

    иска да яде,

    няма откъде.........

    Чети,учи за да разбереш
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Слава на великият султан

    15 10 Отговор
    Който прекрати този конфликт завинаги.
  • 15 Що Бе

    20 4 Отговор

    До коментар #13 от "Порно":

    Като гледам руснаците също не ги интересуват тези арменци.....а дали защото има за какво
  • 16 Матей преображенски

    20 20 Отговор
    аЗЕРИЯ е туркоманска държава,те са родствени племена и затова се подкрепят,още преди 100г. са взели в клещи Армения и въпреки помощта на Русия ,досега са я свили неколкократно.От някога мощното,богати влиятелно арменско царство е останала бледа сянка,а това е страната ,която първа е приела християнството за държавна религия и досега не са се отказали,въпреки враждебното ислямско обкръжение.Ще бъде ли светът свидетел на поредния арменски геноцид,на ликвидиране на арменската държава?

    Коментиран от #32

  • 17 УСА боклук

    14 12 Отговор
    Страшно е . Какво ще стане с Нахичеван? Предполагам , че Армения ще отреже достъпа им до Азербайджан по земя. Лошо. Но така реши Армения когато се заигра с УСА и разреши изграждане на най-голямото УСА посолство там

    Коментиран от #23

  • 18 Всъщност е етническо почистване,

    12 5 Отговор

    До коментар #13 от "Порно":

    След етническото замърсяване през 1991
  • 19 Изповядват една християнска ерес

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "Башибозук":

    Която има много общо с манихейството.
  • 20 патето Яки

    12 11 Отговор
    Горбачов беше за разстрел, по времето на СССР граници нямаше.
  • 21 Армения никога не призна Карабах

    24 12 Отговор

    До коментар #5 от "реру":

    като Автономия.
    Русия има договор с Армения но не с Карабах.
    Следователно не може да изпрати там войски срещу Азърбайджан.
    Най-голямото посолство в света е това на САЩ в Ереван.
    Защо Щатите не се обявят против Азърбайджан, след като Пашинян е техния човек ?
    Сега щели да изпращат миротворци, когато Карабах е вече на азерите.
    Преди 100 г. Армения прави същото. Русия и дава областта Карс където е Арарат.
    Сключват договори с Англия и Америка които не си помръдват пръста когато Турция завзема Карс
    Без Русия в Кавказ никога нямаше да има християнски репубрики , нямаше да има такива и на Балканите
  • 22 Арменците православни

    12 5 Отговор

    До коментар #13 от "Порно":

    Май не си внимавал много в училище...
  • 23 Ами не

    15 6 Отговор

    До коментар #17 от "УСА боклук":

    След поемането на пълен контрол над планински Карабах условие от примирието от 2020)сега Азербайджан ще поиска арменците да изпълнят и другото условие-транспортен коридор през Зенгезур(това е тънка ивица земя между нахичеван и Азербайджан. И ако и тук арменците шикалкавят пак ще има светкавична специална операция. Просто някой трябва да научи арменците да изпълняват това което са подписали.
  • 24 Залупен русофил

    7 4 Отговор
    Пак шутове отнесе раша
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Така така

    5 3 Отговор
    Най накрая Правдата Възтържествува!
  • 28 Тервелчо

    4 8 Отговор

    До коментар #26 от "Тервел":

    Почнаха да отхапват от русия, ще остане както е било "московие".

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 През които 100 години

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Тервел":

    Е държала хилядолетната българиа в робство 500 години...
  • 31 Някой си

    2 2 Отговор
    Русия билка защитничка..че откога бе? Пази боже тая клоака да ме защитава...
  • 32 Вярно

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Матей преображенски":

    Момиче на турски е къз, а на азерски е същото, но с г вместо к.