Отидете към основна версия

2 189 29

Канада отказа да изтегли дипломатите си от Индия

  • канада-
  • индия-
  • дипломати-
  • отношения-
  • посолство

Отношенията между Делхи и Отава рязко се влошиха преди две седмици, когато Канада повдигна възможността индийското правителство да е намесено в убийството на Хардип Сингх Ниджар близо до Ванкувър през юни

Източник: БГНЕС

Канада се опита вчера да запази пълното си дипломатическо присъствие в Индия, след като Ню Делхи нареди на Отава да изтегли 40 дипломати в спор за убийството на сикхски сепаратистки лидер, съобщава АФП.

Отношенията между Делхи и Отава рязко се влошиха преди две седмици, когато Канада повдигна възможността индийското правителство да е намесено в убийството на Хардип Сингх Ниджар близо до Ванкувър през юни, цитира news.bg.

"В моменти на напрежение, тъй като наистина има напрежение между двете ни правителства, повече от всякога е важно дипломатите да са на място", каза външният министър Мелани Жоли пред репортери.

"Затова вярваме във важността на наличието на силен дипломатически отпечатък в Индия."

Тя говори, след като Financial Times съобщи, че Канада е получила инструкции от Индия да върне около 40 дипломати до 10 октомври.

Жоли не потвърди доклада, като вместо това каза, че диалогът с Ню Делхи се провежда "частно".

"Ние сме в добри текущи разговори с индийското правителство", каза тя.

Канадският премиер Джъстин Трюдо описа ситуацията като "изключително трудна".

"Ние не търсим ескалация. Както казах, ние ще вършим работата, която има значение, за да продължим да имаме конструктивни отношения с Индия", каза той във вторник.

Индийското министерство на външните работи също отказа да коментира доклада.

Определяйки обвиненията на Отава за убийството като "абсурдни", индийското правителство посъветва своите граждани да не пътуват до части от Канада и временно спря да обработва молби за визи за Канада.

Мишел Джуно-Кацуя, бивш високопоставен служител на канадското разузнаване, каза, че Отава е била под натиск да разкрие своите доказателства зад твърдението за убийството.

"Канада е в лоша позиция поради бездействието на Трюдо", каза той пред AFP.

Канада е дом на около 770 000 сикхи, подкрепящи създаването на отделен щат Халистан в Индия.

Сикхското сепаратистко движение до голяма степен се разпръсна в Индия, където силите за сигурност използваха смъртоносна сила, за да потушат бунт през 80-те години на миналия век.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: