Отидете към основна версия

19 716 182

Украйна е изправена пред огромна угроза

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • оръжия-
  • военна помощ-
  • сащ-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Украйна трябва да бъде подготвена Западът да позволи на Путин да получи това, което иска

Снимка: БГНЕС/ EPA

Поради промени в политическата ситуация в страните-партньори Украйна рискува да загуби значителна част от военната си помощ на фона на „изтощителна безизходица“ на фронта. За това пише Newsweek, анализирайки политическите събития от последните дни, предаде агенция УНИАН.

Според бившия специален пратеник на САЩ за страните от бившия Съветски съюз Стивън Сестанович украинците са изправени пред тежки боеве и големи загуби. Но те могат да бъдат облекчени чрез предоставяне на Украйна на повече оръжия, включително по-мощни такива.

„Това, което украинците не успяват да изчислят, е политическият риск – възможността някак си западните правителства, след много помощ и много реторика на подкрепа, да решат, че всъщност е по-добре Путин да получи това, което иска. Преди година тази идея би изглеждала неразбираема за повечето западни лидери, но дали е така сега?“, пита експертът.

В САЩ консенсусът за трансфер на оръжие на Украйна все повече започва да се отдалечава, което доведе до драматичните събития от последните дни във Вашингтон. А напрежението вероятно ще ескалира още повече, защото САЩ навлизат в изборния сезон, който ще е много оспорван.

„Байдън ще трябва да претегля възможностите и да се ориентира между спечелване на изборите и поддържане на високи нива на подкрепа за Украйна. От друга страна, Путин залага, че подкрепата на САЩ за Украйна ще отслабне с времето и че той просто трябва да продължи войната, поне през 2024 година“, казва Хелмут В. Гансер, пенсиониран германски бригаден генерал, който преди е заемал висок пост в германското министерство на отбраната и е бил съветник на германските посланици в НАТО и ООН.

Друг проблем за Украйна е постепенното намаляване на обществения интерес в западните страни към войната. Следователно подкрепата за помощта за Украйна сред обикновените американци и европейци пада. Според анализатори от Chicago Council този процес вероятно е засилен от липсата на значителни териториални печалби през тази година.

Ако западната помощ бъде значително намалена, Украйна ще бъде принудена да промени стратегията си и да се откаже от настъпателни действия в полза на стратегическа отбрана.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 106 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: